Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Mleczno-kakaowy antydepresant na jesienne wieczory

29 września 2016
Mleczno-kakaowy antydepresant  na jesienne wieczory

Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o dostarczenie energii organizmowi „od środka” i wprawienie go w dobry nastrój. I ważne, by była to zdrowa i pożywna porcja.

 

Gdy myślimy o rozgrzaniu i przyjemnej chwili dla siebie, to często pojawia się nam w wyobraźni kubek gorącego kakao. Obejmujemy go dłońmi, które ogarnia przyjemne ciepło, czujemy zapach ziarna kakaowca. I pierwszy łyk. Od razu robi się nam przyjemnie, błogo, ogarnia nas spokój, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Zanim po tym opisie pospieszycie do kuchni, by już gotować mleko do przygotowania napoju ze sproszkowanych nasion owoców kakaowca, przeczytajcie, jakie bogactwo kryje w sobie filiżanka kakao.

Otóż kakao to skarbnica magnezu, który łagodzi depresyjne nastoje i wycisza w sytuacjach stresowych. W swoim składzie ma także kwas walerianowy. Kolejny ważny składnik to tryptofan - niezbędny aminokwas egzogenny, który nie jest wytwarzany w organizmie człowieka, więc musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Do jego syntezy zdolne są jedynie niektóre rośliny i bakterie.

Tryptofan wykorzystywany jest przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia. Serotonina z kolei reguluje sen i wpływa na aktywność umysłową oraz stan emocjonalny. Niski poziom tego neuroprzekaźnika może być przyczyną bezsenności, rozdrażnienia, obniżonego nastroju, a w efekcie depresji.

 

Ale nie tylko ziarna kakaowca mają w swoim składzie tryptofan. Naturalnym, najbardziej obfitym jego źródłem są produkty białkowe, w tym mleko.

Mleko to potężna dawka zdrowia. Wystarczy spojrzeć na jego skład. Białka pełnowartościowe zawarte w tym smacznym napoju: kazeina, albuminy, globuliny, są łatwo przyswajalne i łatwo strawne. Cukier mleczny z kolei, czyli laktoza ułatwia wchłanianie wapnia, magnezu i cynku, wpływa na uczucie sytości oraz wpływa na efekt bifidogenny – powoduje zwiększanie korzystnej mikroflory jelitowej, obniża też indeks glikemiczny.

 

Kolejny składnik mleka to łatwo przyswajalne tłuszcze. Zaraz za nimi znajduje się całe bogactwo witamin: A, D, E, witaminy z grupy B (B2, B6, B12), C, K, kwas pantotenowy oraz potrzebnych organizmowi pierwiastków: fosfor, magnez, żelazo cynk, miedź, jod. I wreszcie to, z czego mleko jest najbardziej znane – wapń.

 

Sięgając więc po mleko na przygotowanie kakao warto pamiętać, że dajemy swojemu organizmowi dawkę zdrowia i antydepresantu jednocześnie. A na jesienne wieczory nie ma nic lepszego.

 

Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Biuro Prasowe Kampanii Mamy kota na punkcie mleka


POWIĄZANE

Przyjęty w czwartek przez rząd projekt dotyczący upraw GMO wprowadzi obowiązek i...

Rząd opowiedział sie w czwartek za utrzymaniem ubezpieczenia zdrowotnego rolnikó...

100 mln zł trafi do rolników poszkodowanych w wyniku klęsk żywiołowych. Pomoc je...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę