aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Mlekpol (SM) otwiera serownię i kotłownię ze stacją LNG w zakładzie w Kolnie

26 września 2016

Nowoczesna linia do produkcji serów firmy Obram to kolejna inwestycja mleczarni Mlekpol (SM). Linia spełnia najwyższe światowe standardy technologiczne. Jej moce przerobowe to ok. 400 tys. litrów mleka na dobę i produkcja 41 ton sera. Uruchomienie linii pozwoliło na likwidację dwóch wyeksploatowanych ciągów technologicznych: w zakładach Kolno (ZPM) i Zambrów (ZPM). Produkowany asortyment to: Salami, Havarti, sery typu śmietankowego i Tylżycki, które cieszą się dużym uznaniem konsumentów.

Podczas uroczystego otwarcia linii, które odbyło się 20 września, zaprezentowano także nową część - ekologiczną kotłownię nie emitującą zanieczyszczeń do atmosfery. Kotłownia ogrzewana jest płynnym gazem – metanem. Jest bezobsługowa. Eliminuje uciążliwe prace związane z dotychczasową instalacją opartą na węglu. Dzięki nowoczesnej instalacji, Kolno (ZPM) zyskał dostęp do niezależnego źródła energii cieplnej, z możliwością jego magazynowania. Zainstalowana stacja LNG firmy Barter spełnia wysokie wymagania bezpieczeństwa i ochrony środowiska. W uroczystym spotkaniu wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i samorządowych.

Nowoczesna linia do produkcji serów Obram

Opis linii:
- 5 kotłów serowarskich – 15 tys. litrów mleka każdy
- 2 bufory gęstwy
- UFP 1 – do serów w bloku 10x10x750 (Tylżycki) i do serów Ø112 (Trappista)

- UFP 2,3 – do serów Ø80 Salami, Havarti
- 3 rodzaje form: * Ø80 – do serów Salami i Havarti; Ø112 do serów Trappista; prostokątne blok 10x10 – do sera Tylżyckiego
- na UFP następuje oddzielenie serwatki i wstępnie prasowane jest ziarno
- formy z serem prasowane są w 5 rzędach pras po 17 form w każdym. Formy z pras „wchodzą” do przetrzymywacza w obiegu form w celu ukwaszenia się sera
- następnie trafiają do opróżniarki, gdzie ser z form transportowany jest na Agregat załadunkowy przez Robot Kuka
- 2 agregaty załadunkowe – pracują na zmianę
- 1 war sera Ø80 – 2,5 kontenera; 1 war sera Ø90 lub bloku 10x10
- 3 baseny solankowe - pojemność jednego basenu – 90 tys. litrów
- 2 tanki buforowe
- Agregat wyładunkowy – sery transportowane są do działu pakowania sera

Sery po zapakowaniu umieszczane są w pojemnikach, układane na palety
i transportowane windą do działu dojrzewalni.

Zakład Produkcji Mleczarskiej w Kolnie

Polska spółdzielczość mleczarska w Kolnie może poszczycić się długoletnią tradycją. Początek jej historii sięga lat 30. XX wieku. Spółdzielnię mleczarską zawiązała grupa rolników, wśród których jest jeden z najbardziej zasłużonych dla kolneńskiego mleczarstwa – Czesław Krzywda. Zakład przerobowy powstaje z dobrowolnych składek członków, założycieli i dostawców. Spółdzielnia dynamicznie rozwija się. We wrześniu 1935 roku skupuje od 465 dostawców 141 tys. litrów mleka, a rok później już 230 tys. litrów od 870 producentów. W trudnych czasach okupacji niemieckiej podczas II wojny światowej zakład nie przerywa pracy. Spółdzielnia mleczarska zostaje reaktywowana w 1957 roku.
Systematycznie wzrasta skup mleka. Po osiągnięciu 50 tys. litrów dziennego skupu w 1970 r., zapada decyzja o budowie nowego zakładu. Dwa lata później rusza nowoczesna produkcja serów dojrzewających, mleka w proszku, masła, śmietany, mleka spożywczego i twarogów. Kolejne rozbudowy Kolno (OSM) to już czasy po zmianach ustrojowych w Polsce.

W latach 1989-96 powstają: nowa odbieralnia mleka, aparatownia i nowa solownia. Zakupiono także linię do produkcji serów firmy Alfa Laval o zdolności przerobowej 200 tys. litrów na dobę oraz linię do produkcji sera Havarti o zdolnościach przerobowej 100 tys. litrów na dobę.

Wydarzeniem na skalę krajową jest połączenie, 1 września 1999 r., Kurpianka (OSM) w Kolnie ze mleczarnią Mlekpol (SM) w Grajewie. To pierwsze w Polsce połączenie dwóch spółdzielni o tak dużych potencjałach produkcyjnych nawzajem uzupełniających się. Fuzja skutkuje dynamicznym wzrostem produkcji mleka. W powiecie Kolno w 1999 r. wyprodukowano 88 mln litrów mleka natomiast w bieżącym roku 183 mln l. mleka.

Zrealizowane inwestycje pozwalają przetworzyć 700 tys. litrów mleka dziennie i produkcję ponad 70 ton sera dojrzewającego, 10 ton serów topionych i 10 ton Rolady ustrzyckiej.

ZPM Kolno zatrudnia 260 osób.

Najbardziej znane sery produkowane w ZPM Kolno to: Havarti, Salami, Królewski z Kolna, Jantar, Senator, Rolada ustrzycka i bogata gama serów topionych.

O mleczarni Mlekpol (SM)

Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie to największy producent mleka i wyrobów mleczarskich w Polsce. Od lat niekwestionowany lider rodzimego mleczarstwa oraz jeden z dwudziestu największych przetwórców mleka w Europie. Jako pierwszy podmiot skupowy w Polsce Mlekpol (SM) przekroczyła granicę 1,5 mld litrów skupionego mleka. To blisko 5 mln litrów mleka dziennie od ponad 11 300 producentów. Produkty Mlekpol powstają w 12 nowoczesnych i wysoko wyspecjalizowanych zakładach produkcyjnych w : Grajewie, Zambrowie, Mrągowie, Kolnie, Sejnach, Bydgoszczy, Sokółce, Dąbrowie Białostockiej, Radomiu, Zwoleniu, Gorzowie Wielkopolskim i Suwałkach.

 

Biuro prasowe SM MLEKPOL


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę