aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Mówimy jednym głosem - Polska Izba Makaronu o sytuacji na rynku pszenicy

13 kwietnia 2022
Mówimy jednym głosem - Polska Izba Makaronu o sytuacji na rynku pszenicy

Gwałtowne wzrosty cen pszenicy rzędu 43-55 proc. przekładają się na ceny mąki, pieczywa oraz makaronu. Na znaczną dynamikę wzrostu cen wpływa również wzrost cen pozostałych surowców potrzebnych do produkcji makaronu. Polska Izba Makaronu w trosce o konsumentów zainicjowała dialog wokół bezpieczeństwa ciągłości dostaw makaronów do podmiotów handlowych.


Podczas specjalnego posiedzenia Polskiej Izby Makaronu, rozmawiano na temat bezpieczeństwa żywnościowego. Polscy producenci wyrazili zaniepokojenie cenami zbóż oraz jajek i innych surowców na rynku krajowym - Jako środowisko producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Makaronu z dużym niepokojeniem obserwujemy bardzo trudną sytuację na rynku pszenicy i surowców, które są głównymi składnikami w produkcji makaronów jak również wysokimi cenami energii elektrycznej, gazu, paliwa oraz znaczącym wzrostem cen opakowań. Chcemy inicjować merytoryczny dialog wokół obecnej sytuacji na rynku rolno-spożywczym. – podkreślał podczas spotkania Marek Dąbrowski, Prezes Zarządu PIM. - Makaron to jeden z najczęściej wybieranych przez konsumentów produktów zbożowych na całym świecie. Zaliczany jest do grona tych, o umiarkowanej kaloryczności i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. – dodał.


W związku z wybuchem wojny na Ukrainie ceny zbóż na rynku krajowym wzrosły do poziomu nienotowanego od dwudziestu lat. Ta nadzwyczajna sytuacja z jaką mają teraz do czynienia przedsiębiorcy, wymaga konkretnych działań. Podczas posiedzenia ustalono, iż Polska Izba Makaronu w trosce o konsumenta oraz zaspokojenie potrzeb żywieniowych społeczeństwa, podejmie szereg działań zmierzających do zapewnienia ciągłości dostaw produktów makaronowych do sieci handlowych, w celu stabilizacji poważnej sytuacji na rynku.


W tej szczególnej sytuacji apelujemy do naszych partnerów handlowych o renegocjacje dotychczasowych umów handlowych i korekty cenników, które będą adekwatne do rzeczywistych kosztów produkcji i nie doprowadzą do bankructw niektórych mniejszych wytwórców makaronów. – zaznaczył Prezes Marek Dąbrowski.


Polska jest jednym z głównych producentów zboża w UE. Według szacunków GUS, zbiory zbóż w 2020 r. wyniosły rekordowe 35,5 mln ton, tj. o 22,5% więcej niż w 2019 r. W stosunku do średniej z poprzednich 5 lat było to więcej o 22,0%, a w porównaniu z 2010 r. aż o 30,6%. W 2021 r. zbiory zbóż są szacowane na 34,5 mln ton, czyli o około 3% mniej niż w poprzednim roku.

 


***

Polska Izba Makaronu powstała ponad 20 lat temu i zrzesza większość znaczących producentów makaronów w naszym kraju.

 

Instytut Strategii i Rozwoju / Polska Izba Makaronu


POWIĄZANE

Kampania #PlantHealth4Life powraca! Europa jednoczy swoje wysiłki na rzecz zdrow...

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez Orga...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę