aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogranicz zagrzewanie kiszonek

17 kwietnia 2019
Ogranicz zagrzewanie kiszonek

W ofercie firmy De Heus pojawiły się dwa nowe konserwanty do zabezpieczania dawek TMR przed zagrzewaniem: Fresh TMR P — w formie płynnej i Fresh TMR S — w formie sypkiej. Oba produkty zabezpieczają kiszonki i dawki pokarmowe TMR przez zagrzewaniem. Konserwanty w skuteczny sposób eliminują niepożądane działanie grzybów, bakterii i drożdży.

Spożycie kiszonek rośnie

– Kiszonki kukurydzy z ubiegłego roku cechują się wyjątkowo wysoką suchą masą i mają tendencję do zagrzewania się. Notujemy wiele zgłoszeń grzejących się kiszonek kukurydzy, nawet w okresie niskich temperatur powietrza. Wraz ze wzrostem temperatur, zagrzewanie kiszonek będzie występowało coraz częściej. W rezultacie łączy się to ze stratą wartości pokarmowej oraz przede wszystkim z pogorszeniem się smakowitości i pobrania, nie tylko kiszonek, ale i dawek pokarmowych z ich udziałem — komentuje Wiesław Płecki, kierownik produktu ds. bydła De Heus.

Fresh TMR P jest płynnym konserwantem paszowym o silnym działaniu przeciwgrzybowym. Produkt jest bogaty w kwasy organiczne i ich sole, które hamują namnażanie się grzybów oraz bakterii patogennych. Złożona formuła zapobiega zagrzewaniu się kiszonek i TMR-u oraz chroni je przed utratą wartości pokarmowych. Konserwant jest również dostępny w wersji sypkiej — Fresh TMR S.

— Hodowcy mają różnorodne rozwiązania stosowania tego typu dodatków, dlatego postanowiliśmy przygotować produkt zarówno w formie sypkiej, jak i płynnej. Z doświadczeń własnych oraz naszych klientów wiemy, że wybór formy uzależniony jest często od indywidualnych preferencji hodowli oraz technicznych możliwości. Oba produkty posiadają opatentowaną i skuteczną formułę — dodaje Płecki.

Sam konserwant nie wystarczy

Dodatki w postaci konserwantów skutecznie chronią kiszonki. Nie można jednak zapominać o przestrzeganiu podstawowych zasad związanych z poprawnym przygotowaniem materiału do zakiszania. Słabo ubity materiał będzie zagrzewał się już w pryzmie — nie ma możliwości zapobiegnia stratom w pryzmie.

Jak dawkować produkty?

  • Fresh TMR P — w ilości 2-2,5 kg na tonę kiszonki lub dawki TMR,
  • Fresh TMR S — w ilości 2,5-3,5 kg na tonę kiszonki lub dawki TMR.

Aby w pełni wykorzystać właściwości obu produktów, należy je dobrze wymieszać z kiszonkami w wozie paszowym. Tylko w ten sposób zabezpieczymy je przed zagrzaniem się.

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Oczywiste jest, że organizacja imprez okolicznościowych, jak wesela, święta czy ...

Think tank Żywność dla Przyszłości prezentuje wnioski z raportu „Talerz Polaka -...

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że art. spożywcze na grilla rdr. zdrożał...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę