aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Podlaskie/ Koła Gospodyń Wiejskich promują dziedzictwo kulturowe regionu

2 lipca 2018
Podlaskie/ Koła Gospodyń Wiejskich promują dziedzictwo kulturowe regionu

Trzy Koła Gospodyń Wiejskich z Podlasia zakwalifikowały się do projektu kulinarnego, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej - poinformowała sama Fundacja.

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej po raz pierwszy realizuje projekt z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich - poinformowała PAP Edyta Kozdroń z EFRWP. Projekt ma promować lokalne produkty. Bierze w nim udział łącznie 30 KGW z województw: podlaskiego, kujawsko-pomorskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego. Projekt realizowany jest wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Justyna Iżycka z biura prasowego Fundacji EFRWP powiedziała, że akcja ma na celu promocję Kół Gospodyń Wiejskich i ich produktów żywnościowych. Ma również na celu nawiązanie współpracy pomiędzy kołami gospodyń w danym regionie oraz między KGW, a innymi podmiotami działającymi w lokalnej społeczności, np. lokalnymi producentami. Chodzi też o poszerzenie wiedzy wśród członkiń kół na temat dziedzictwa kulinarnego ich regionu, znaczenia produktów lokalnych i tradycyjnych oraz tzw. krótkich łańcuchów dostaw.

Koła Gospodyń Wiejskich z województwa podlaskiego zgłosiły swoje przepisy na dania i produkty regionalne do udziału w projekcie pod nazwą "Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem". Jak powiedziała Kozdroń, zostały wyłonione najbardziej aktywne i posiadające silną tożsamość kulturową koła. "Dzięki temu swoją postawą będą mogły zachęcić innych do aktywnego wykorzystywania produktów lokalnych" - zaznaczyła.

Według EFRWP, najbardziej aktywne KGW zostały wyłonione na podstawie konkursów na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy, a także na najlepsze danie i potrawę regionalną oraz lokalną. Do projektu zakwalifikowano trzy podlaskie Koła: z Dobrzyniówki, Dołubowa i Niewina Borowego. Wzięły one udział w dwudniowych warsztatach kulinarnych, realizowanych w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów.

Panie z KGW z Dobrzyniówki prezentowały kibiny czyli pierożki pieczone z kruchego ciasta z nadzieniem z mięsa. Gospodynie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Dołubowa przywiozły pierogi z kurkami i sezamem pieczone w piekarniku. Stowarzyszenie Aktywna Wieś z Niewina Borowego chwaliło się produktem o nazwie zaguby, czyli rodzajem pierogów, w które zawija się farsz z tartych ziemniaków przesmażonych z cebulką i boczkiem. Od lipca do września ich produkty, uzupełnione o doświadczenia i wiedzę z warsztatów, będą promowane podczas lokalnych dożynek i imprez o charakterze kulinarnym, a od października panie wezmą udział w warsztatach kulinarnych w lokalnych szkołach podstawowych.

Fundacja EFRWP podała, że każde KGW otrzyma wsparcie finansowe na zakup produktów spożywczych na potrzeby prezentacji swoich potraw, w wysokości 740 zł. Przez cały czas trwania projektu Fundacja będzie też wspierała ich działania promocyjnie, np. na stronie www.produkty-tradycyjne.pl.

"Warsztaty to doskonała okazja dla członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, aby poszerzyć swoją wiedzę z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności oraz dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, a także dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne produkty" - powiedział cytowany w komunikacie, prezes Fundacji EFRWP Krzysztof Podhajski. "W ten sposób chcemy zachęcić je nie tylko do wykorzystywania w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników, ale także do promowania sprzedaży bezpośredniej" - dodał.

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od blisko 30 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie wspiera rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich. Działania EFRWP skupiają się przede wszystkim na wsparciu inwestycji z zakresu infrastruktury technicznej, rozwoju lokalnych przedsiębiorstw oraz na działaniach edukacyjnych i społecznych, skierowanych do osób zamieszkujących obszary wiejskie.

 

Małgorzata Półtorak (PAP)


POWIĄZANE

Ciągnik siodłowy to samochód ciężarowy przeznaczony do transportu różnego rodzaj...

Producenci piwa mierzą się w ostatnich latach z ogromną liczbą wyzwań związanych...

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę