aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Podlaskie: powstaje centrum technologii rolno-spożywczej

29 sierpnia 2016
Podlaskie: powstaje centrum technologii rolno-spożywczej
PAP / Wojciech Pacewicz

Jak przetwarzać żywność we własnym gospodarstwie po to, by czerpać z tego dodatkowe dochody ma uczyć rolników powstające w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (woj. podlaskie) Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczej.

Od środy formalnie wszystkie wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego w Polsce przeszły w zarząd ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi. Dotychczas podlegały samorządom województw.

Centrum w Szepietowie powstaje dzięki pieniądzom przyznanym tej placówce w 2015 i w 2016 r. przez ministerstwo rolnictwa. Powstają obiekty, w których mają się znaleźć cztery nowoczesne linie technologiczne do przetwórstwa mięsa, mleka oraz owoców: na susz i na soki - poinformował PAP dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Grzegorz Mikołajczyk. Ministerstwo przekazało dotychczas na ten cel łącznie 2,8 mln zł. Kończy się budowa obiektu, trwa część przetargów na wyposażenie, kolejne będą ogłaszane w najbliższych dniach.

Wszystko ma być gotowe do końca 2016 r. - poinformował PAP marszałek województwa podlaskiego Jerzy Leszczyński. Podkreślił, że centrum będzie w praktyce edukować wszystkich zainteresowanych, głównie rolników prowadzących mniejsze gospodarstwa i szukających dodatkowych źródeł dochodu, jak można przetwarzać tradycyjne produkty rolne, które mają w swoich gospodarstwach - bez produkcji przemysłowej i przemysłowych dodatków. Marszałek mówi, że w Podlaskiem jest - obok wielu specjalistycznych dużych gospodarstw nastawionych na produkcję mleka - także wiele drobniejszych gospodarstw, które muszą szukać alternatywnych sposobów na rozwój i funkcjonowanie. Centrum ma im pomóc w poznaniu nowych technologii w przetwórstwie, które mogliby wdrożyć.

"Nie jest to proste, ale trzeba się tego podejmować" - powiedział Leszczyński o pomocy rolnikom w szukaniu alternatywnych źródeł dochodu w gospodarstwach. Dodał, że Podlaskie ma sukcesy w produkcji żywności tradycyjnej, np. sera korycińskiego, ale trzeba dalej wspierać lokalną, zdrową, tradycyjną żywność i promować, bo służy to całemu regionowi. Wyraził też nadzieję, że po przejęciu ODR-ów przez ministerstwo, inwestycja w Szepietowie będzie kontynuowana.

PODR w Szepietowie organizuje w ciągu roku wiele imprez targowych i edukacyjnych, które przyciągają dziesiątki tysięcy odwiedzających.

(PAP)


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę