aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogólnopolski Informator Drobiarski 7(154) lipiec 2004

12 lipca 2004

Szanowni Państwo
Choć upału jeszcze nie widać i jak na razie nie zapowiada się na gorące lato, redakcja jednak podtrzymuje coroczną tradycję i lipcowe wydanie poświęca problemom Lata w kurniku. Wiodący artykuł na ten temat, autorstwa dr Aliny Rachwał, znajdziecie Państwo na stronie98

Zachęcając do lektury naszego lipcowego Informatora - życzymy również miłego wypoczynku - w tym rozpoczynającym się, wakacyjnym czasie!

  • Kilka sposóbów ma obniżenie kosztów obsługi weterynaryjnej
    Wbrew sugestii wynikającej być może, z tytułu obnizenia kosztów obsługi weterynaryjnej hodowca i producent drobiu winien szukać we własnym postępowaniu. Możliwości istotnych oszczędności jest co najmniej tak wiele, jak wiele można popełnić błędów nie tylko, wynikających z nieznajomości akademickich faktów z życia ptaka, ale tych najprostrzych, wręcz pospolitych.
  • Ptaszyńce - zagrożenie dla zdrowia i życia drobiu
    Zdarza się, że po okresie dusznej i gorącej pogody, późnym latem wystęuje u drobiu wzmożona śmiertelność (u młodych ptaków nawet do 20%), której przyczyną jest ptaszyniec czerwony (Dermanyssus gallinea). Padłe ptaki cechują blade dzwonki, grzebień i błony śluzowe przy ogólnie dobrej kondycji. Nie stwierdza się natomiast utraty krwi poprzez odchody, jak przy krwawej biegunce lub innych kokcydiozach. Niekiedy obserwuje się u ptaków apatię i objawy duszności oraz niedokrwistość. Przy bliższym badaniu chorych osobników nie znajduje się żadnych zmian w narządach wewnętrznych.
  • Vipera S.C. Polskie zioła dobre na wszystko
    Wiek XXI jest pełen paradoksów. Z jednej strony, korzystajacy z niezwykle rozwiniętych technologii, przemysłowymi metodami produkujemy duże ilości stosunkowo taniej żywności , by równocześnie nawoływać do powrotu do natury. Przeciętnego zjadacza chleba, wsłuchującego się w medialne informacje, ogarnia panika. Od jednych produktów żywnościowych się tyje a od innych można wpaść w anoreksję. Czy spożywać żywność wyprodukowaną ze skłądników zmienionych genetycznie, czy też korzystać z żywności wyprodukowanej wyłącznie ograniczonymi metodami.
  • Lato w kurniku
    Upały i związany z nimi stres u niosek powodujący spadek produkcji jaj, jest problemem występującym w wielu rejonach świata. Kury narażone są na stres cieplny, gdy temperatury powietrza kurnika przekracza 27 stopni C. Stwierdzono, że powyżej 27 stopni C przy dalszym wzroście temperatury powietrza o każdy 1 stopień C spożycie paszy zmniejsza się o 1,5-2,0%. Obok temperatury, o komforcie środowiska ptaków decyduje tez wilgotność względna i ruch powietrza.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: www.drobiarski.com.pl


POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę