Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Przypominamy – konkurs „Dzikie poznajemy i ... jemy” trwa!

15 listopada 2016

Do 30 listopada można przesyłać autorskie przepisy na potrawy z ... dzikich roślin jadalnych. Łąka, zagajnik i las to miejsca zbiorów owoców z tak cudownych drzew i krzewów jak dzika róża, śliwa tarnina, jarząb pospolity, głóg czy wiśnia ptasia. Wspaniałe potrawy i przetwory powstają również z kwiatów, liści czy gałązek roślin takich jak czarny bez, leszczyna czy brzoza. Jeśli robisz przetwory, potrawy czy nalewki z dzikich roślin jadalnych Klub Gaja czeka na Twój przepis. Konkurs trwa!

Pierwsze przepisy dotarły już do Klubu Gaja. Dżemy, soki, naleśniki, bułeczki przygotowane z dzikich roślin jadalnych kuszą z nadesłanych zdjęć i przepisów. Na razie nie możemy zdradzić więcej tajemnic, do końca miesiąca czekamy na dalsze zgłoszenia. Przypominamy również, że autorką lub autorem przepisu kulinarnego może być wyłącznie osoba pełnoletnia – mówi Jolanta Migdał z Klubu Gaja, koordynatorka konkursu. Dzieci i młodzież mogą przygotować potrawę pod opieką dorosłych – dodaje.

Uczestnikami Konkursu mogą być mieszkańcy terenów wiejskich – gmin wiejskich i miejsko-wiejskich z woj. śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego i opolskiego, różne podmioty ( m.in. placówki oświatowe, samorządy, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, instytucje, firmy, osoby prywatne) biorące udział w projekcie „Święto Drzewa – wśród pól”.

Nagrodą główną w konkursie jest udział w kursie etnobotaniki. Wszyscy laureaci konkursu otrzymają nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu. Dodatkowo laureaci otrzymają egzemplarze broszury „Dzikie poznajemy i...jemy” z wydrukowanymi przepisami kulinarnymi laureatów.

Znany z programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja” etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych, Łukasz Łuczaj jest również ambasadorem konkursu Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i ... jemy”. Może ktoś już gotował potrawę podobną do tych proponowanych przez Łukasza Łuczaja? Krupnik z nasion babki,  czy pierogi z liśćmi bukowymi to przepisy proponowane w książce „Dzika kuchnia”. Niech będą inspiracją do własnego gotowania!

Więcej o konkursie na: http://wsrodpol.swietodrzewa.pl/konkursy/

Wypełnione formularze wraz z załącznikami prosimy odesłać na adres e-mail: wsrodpol@klubgaja.pl lub na adres pocztowy: Klub Gaja, ul. Wyzwolenia 40, 43-365 Wilkowice (najlepiej nagrane na płytę CD).

Formularz zgłoszeniowy do konkursu >>>>>

Regulamin konkursu >>>>>   

Konkurs „Dzikie poznajemy i...jemy” organizowany jest w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól” Klubu Gaja, który został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Więcej informacji:
www.wsrodpol.swietodrzewa.pl
www.klubgaja.pl

 

Dofinansowanie:

   

Klub Gaja, zdj. KG


POWIĄZANE

Senat poparł w czwartek ustawę ułatwiającą rolnikom sprzedaż żywności z własnego...

Rolnicy ze stref objętych ograniczeniami z powodu wystąpienia afrykańskiego pomo...

Copa i Cogeca odrzuciły w środę plany Komisji Europejskiej dotyczące obcięcia o ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę