Rabobank – globalny rynek cukru deficytowy w latach 2015 - 17

29 września 2016
Rabobank –  globalny rynek cukru deficytowy w  latach  2015 - 17

Rabobank zwiększył swój szacunek światowego deficytu cukru w nadchodzącym sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) do 7,2 mln ton. Jeszcze w czerwcu firma szacowała go na-5,5 mln ton. Jednocześnie jednak obniżono o 600 tys. ton szacunek deficytu w kończącym się sezonie 2015/16 do 7,9 mln ton.

Oznacza to, że światowy deficyt nieco skurczy się w relacji rocznej i w sezonie 2016/17 będzie mniejszy o 8,9% (lub 700 tys. ton). Firma nie podała ani światowego bilansu, ani przyczyn rewizji szacunku deficytu.

Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 12 szacunków deficytu wynosi-7,6 mln ton. Również sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana 11 szacunków wynosi-7,1 mln ton.

Natomiast w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,1 mln ton.

FAPA/FAMMU na podst. Reuters


POWIĄZANE

Aby ograniczyć negatywne skutki zmian klimatu, konieczne jest większe zatrzymywa...

Światowa Organizacja Handlu (WTO) oddaliła w czwartek w postępowaniu odwoławczym...

Na świecie pizza serwowana jest z dodatkami, które są nie do przyjęcia i niszczą...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę