Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

SMART walka z jesienno-zimowym przesileniem

9 listopada 2016
SMART walka z jesienno-zimowym przesileniem

Nie od dziś wiadomo, że eksperci zalecają spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Sprostanie temu nie sprawia nam zwykle większego problemu w okresie letnim, gdy stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców. Jednak im bliżej zimy tym trudniej nam zaspokoić potrzeby naszego organizmu i prawidłowo się odżywiać. Wtedy pojawia się zmęczenie, ospałość, ociężałość. Można je jednak łatwo pokonać!

Zarówno 100% soki, jak i musy owocowo-warzywne są dostępne w sklepach przez cały rok. Mając ochotę na określony smak 100% soku czy musu nie musimy się martwić o sezonowość. Dodatkowo decyzując się na ich porcję mamy pewność, że zawierają wszystkie składniki odżywcze i witaminy z warzywa czy owocu, z którego powstały – dzięki czemu mogą być elementem właściwej diety.

Prawo Unii Europejskiej, gwarantuje nam, że 100% sok musi zawierać 100% wsadu owocowego lub warzywnego, jest wyciśnięty bezpośrednio z owoców czy warzyw lub otrzymany z zagęszczonego soku owocowego lub warzywnego przez odtworzenie proporcji wody i naturalnego aromatu z owoców lub warzyw oddzielonych w procesie zagęszczania. Do soku nie wolno przy tym dodawać żadnych barwników oraz substancji konserwujących. Nie można również dodawać aromatów innych niż otrzymanych z owoców i warzyw, z których ten sok został wyprodukowany. Do soku owocowego oraz pomidorowego nie wolno dodawać żadnych cukrów ani substancji słodzących” – komentuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia 1 z 5 porcji warzyw i owoców dziennie możemy z powodzeniem i korzyścią dla organizmu zastąpić porcją 100% soku lub musu owocowo-warzywnego. Należy przy tym pamiętać, że porcja soku to już 200 ml (1 szklanka), natomiast porcja musu to 100 gramowa saszetka.

Tym sposobem możemy łatwo zwalczać jesienno-zimowe niedobory takich składników, jak np. witamina C, witaminy z grupy B (np. kwas foliowy, czyli witamina B9) czy magnez.1

Witamina C pozwala m.in. utrzymać prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego oraz wspomaga system nerwowy. Organizm nie potrafi jej jednak gromadzić, dlatego ważne jest jej systematyczne uzupełnianie, szczególnie teraz, gdy jesteśmy narażeni na różne infekcje i przeziębienia. Witaminę tą znajdziemy w dużych ilościach w sokach z cytrusów, np. soku pomarańczowym czy grejfrutowym, których szklanka pokrywa większość dziennego zapotrzebowanie na witaminę C. Wśród soków warzywnych wysoką zawartość witaminy C znaleźć można w sokach pomidorowych.

Inną witaminą, która wspomaga funkcjonowanie systemu immunologicznego jest kwas foliowy. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B9 pokryje już szklanka soku z buraków. Jest ona obecna również w soku pomarańczowym, choć w mniejszej ilości.

Picie soków oraz jedzenie musów z marchewką, pomoże z kolei w uzupełnieniu witaminy A, która jako naturalny antyoksydant będzie pomagała w walce z infekacjami, 100 gramowa saszetka musu jabłkowo-marchwiowego może pokryć już 1/3 dziennego zapotrzebowania na tą witaminę.

Regularne spożywanie 100% soków i musów owocowo-warzywnych to sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W odróżnieniu od warzyw i owoców są one dostępne przez cały rok, dzięki czemu stanowią alternatywę dla świeżych warzyw i owoców.

Dzięki wygodnym jednostkowym opakowaniom są poręczne i możemy je z łatwością włączyć jako część drugiego śniadania zabieranego do pracy czy przez dziecko do szkoły.

###

Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.

Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokową. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku.


Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl.

1 KUPS, Folder Soki, 2015.


Biuro prasowe KUPS


POWIĄZANE

Senat poparł w czwartek ustawę ułatwiającą rolnikom sprzedaż żywności z własnego...

Rolnicy ze stref objętych ograniczeniami z powodu wystąpienia afrykańskiego pomo...

Copa i Cogeca odrzuciły w środę plany Komisji Europejskiej dotyczące obcięcia o ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę