OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Śruta rzepakowa cennym źródłem białka paszowego

13 lutego 2017
Śruta rzepakowa cennym źródłem białka paszowego

Przerób nasion rzepaku w 2016 roku w tłoczniach zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju na poziomie 2,46 mln ton umożliwił wyprodukowanie w tym okresie 1,37 mln ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. W porównaniu do 2015 roku oznacza to minimalny jedynie, bo ok. 3% spadek wynikający ze słabszych zbiorów w sezonie 2015/2016, co wskazuje, że dysponujemy w Polsce stabilnym, wytwarzanym lokalnie na skalę przemysłową źródłem białka paszowego. Podaż komponentów paszowych z rzepaku przez Członków PSPO dodatkowo uzupełniła w tym okresie niewielka już w porównaniu do samej śruty, bo na poziomie 17 tys. ton, produkcja makuchów.

„Śruta rzepakowa jest cennym źródłem białka paszowego o stabilnej jakości, nie bez znaczenia w kontekście budowania bezpieczeństwa żywnościowego kraju ma jej lokalny charakter produkcji i dostępność dla hodowców przez cały rok. Wzrost wykorzystania śruty rzepakowej jest skorelowany przede wszystkim ze wzrostem intensywności i opłacalności produkcji mleka, co wyraźnie widać u nabywców naszej śruty za granicą. Dużą rezerwę wzrostu zużycia stanowi również możliwość większego wykorzystania w żywieniu innych grup zwierząt, a szczególnie w dynamicznie rozwijającej produkcji drobiu. Inicjatywy ukierunkowane na wzrost znaczenia w strukturze dostaw białka paszowego jego krajowych źródeł powinny koncentrować się zarówno na zwiększeniu zużycia śrut w kraju soi, co tylko może dodatkowo stymulować i stabilizować produkcję rzepaku” - skomentował Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty i makuchu PSPO.

„Z analiz eksperckich oraz informacji bezpośrednio z firm paszowych wynika jednoznacznie, że potencjał krajowego zużycia śruty rzepakowej w Polsce pozostaje w znacznym stopniu niewykorzystany. To powoduje, że musimy szukać nabywców na znaczną część krajowej śruty rzepakowej zagranicą, co jest o tyle łatwe, że produkt ten zyskuje wciąż na popularności. W Niemczech udział śruty rzepakowej w ostatnim czasie już nawet przewyższył poziom wykorzystania w tamtejszej produkcji zwierzęcej śruty sojowej. To pokazuje też, że rzepak to nie tylko olej spożywczy czy biopaliwa, ale także roślina niezwykle cenna pod kątem budowania bezpieczeństwa dostaw pasz. O obecnej skali upraw rzepaku w Polsce, a więc i produkcji śruty, zdecydowały jednak przede wszystkim potrzeby energetyczne, dlatego ważne jest, aby kwestia rodzimej produkcji komponentów białkowych nie była pomijana przy okazji dyskusji o przyszłości branży biopaliw w Polsce. Oba te rynki są bowiem wprost ze sobą skorelowane, więc do zagadnienia należy podejść w sposób systemowy.” – stwierdził Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju


POWIĄZANE

Od 29 kwietnia do 13 maja 2025 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu...

Ministerstwo Cyfryzacji i Centralny Ośrodek Informatyki przed wyborami prezydenc...

Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW, koordynujący działania zabezpieczające prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę