aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Stop dezinformacji żywnościowej

1 czerwca 2023
Stop dezinformacji żywnościowej

W siedzibie resortu rolnictwa odbyła się konferencja prasowa #StopDezinformacjiŻywnościowej i Tweet Up #MinRolTweetUp. Uczestniczyli w niej minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus oraz sekretarz stanu Rafał Romanowski, patronujący akcji #StopDezinformacjiŻywnościowej, będącej oddolną inicjatywą polskich producentów żywności.

Dobrostan zwierząt

Minister Robert Telus zwrócił uwagę, że wiele fake newsów i dezinformacji dotyczyło produktów rolnych z Ukrainy.

– To wszystko szkodzi Polsce, np. fałszywe informacje, że napływa do nas mięso zakażone salmonellą. To rodzi potencjalne, bardzo groźne skutki gospodarcze z powodu zatrzymania naszego eksportu – podkreślił minister.

– Dlatego tak ważna jest walka z tymi fake newsami i dezinformacją. To jest walka gospodarcza i dlatego musimy się temu stanowczo przeciwstawiać. Polska żywność to bardzo dobre produkty i to jest informacja służąca polskim rolnikom. To jest informacja prawdziwa – stwierdził szef resortu rolnictwa.

Minister zaoponował również przeciwko twierdzeniu, że polski rolnik nie dba o zwierzęta.

– Polski rolnik kocha zwierzęta. Jeśli ktoś zajmuje się hodowlą, to jest coś więcej niż tylko biznes – zwrócił uwagę minister Robert Telus.

Przypomniał, że to Polska zainicjowała program Dobrostan+, a Unia Europejska poszła po nas w tym kierunku.

– Na dobrostan przeznaczyliśmy ponad 1,5 mld euro, to jest tyle, ile 18 innych krajów razem wziętych – dodał szef resortu rolnictwa.

Zagrożenia dezinformacją

Sekretarz stanu Rafał Romanowski, patronujący akcji #StopDezinformacjiŻywnościowej, zwrócił uwagę, że są tworzone specjalne grupy docelowe, do których są kierowane fake newsy.

– Pamiętajmy, że bijemy kolejne rekordy sprzedaży naszej żywności i musimy dbać o to, aby konsumenci nie byli wprowadzani w błąd – stwierdził sekretarz stanu.

– Dlatego tak ważny jest znak Produkt Polski, który potwierdza, że minimum 75 proc. jego składu pochodzi z Polski – dodał wiceminister, zwracając uwagę na kreowane pseudoautorytety, które tworzą fake newsy.

Sekretarz stanu przypomniał, że nie zgodzono się na zarejestrowanie znaku Dobrostan+, bo bylibyśmy zbyt konkurencyjni.

Działania branżowe

– Od wielu lat jesteśmy obiektem ataków – stwierdził prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński.

– Za tym stoją duże środki, duże fundusze. Na początku chcą oni zredukować spożycie mięsa, a na końcu chcą zlikwidować produkcję mięsa w ogóle – dodał prezes.

Na działalność różnego rodzaju lobby zwróciła również uwagę prezes Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.

– Od dawna nazwa mleko jest zastrzeżona dla produktów pochodzących od krów, od ssaków. Chciano jednak wprowadzić do szkół napoje roślinne zamiast mleka. Na szczęście udało się to zablokować i do szkół ma trafiać mleko, które pochodzi od krów – poinformowała prezes Agnieszka Maliszewska.

– Aby przeciwdziałać fake newsom, najlepiej podawać jest konkretne liczby – podkreślił prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki.

Stwierdził jednoznacznie, że w Polsce nie ma chowu przemysłowego. W ponad 300 tysiącach gospodarstw jest około 6,4 mln sztuk bydła, czyli nieco ponad 20 sztuk w gospodarstwie.

– Ponad 50 proc. gospodarstw realizuje program Dobrostan+, a w związku z zainteresowaniem rolników środki zostały wielokrotnie zwiększone – przypomniał prezes Jacek Zarzecki.

Deklaracja

Rosnący problem fake newsów i dezinformacji pojawiających się w przestrzeni publicznej na temat polskiej żywności oraz hodowli i dobrostanu zwierząt w Polsce to coraz większe wyzwanie dla branży rolno-spożywczej. Aby temu przeciwdziałać, przedstawiciele organizacji branżowych zdecydowali o zawiązaniu koalicji na rzecz walki z tym problemem.

Podczas konferencji podpisana została Wspólna deklaracja polskich organizacji rolno-spożywczych, producentów żywności i innych zainteresowanych podmiotów na rzecz walki z dezinformacją żywnościową i fake newsami na temat żywności.


fake news o polskiej żywności


Deklarację podpisali:

  • Dariusz Goszczyński – Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza;
  • Jacek Zarzecki – Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego;
  • Agnieszka Maliszewska – Polska Izba Mleka;
  • Paweł Podstawka – Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj;
  • Jerzy Wierzbicki – Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego;
  • Witold Choiński – Polskie Mięso;
  • Agnieszka Jamiołkowska w/z Wiesława Różańskiego – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego;
  • Tomasz Parzybut – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

 Organizatorami wydarzenia były Krajowa Rada Drobiarstwa oraz Polski Związek Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego.

źródło i fot. MRiRW


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę