aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Światowy Dzień Makaronu

25 października 2018
Światowy Dzień Makaronu

25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. W ostatnich latach spożycie makaronów w Polsce utrzymuje się na stabilnym poziomie, a jak zauważają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przy spadkowej tendencji konsumpcji pieczywa i mąki, jest to już pewnym sukcesem. Z szacunków ekspertów Banku wynika, że przeciętny mieszkaniec Polski konsumuje ok. 5,6 kg makaronów rocznie, z czego ok. 1 kg makaronów rocznie spożywa w restauracjach.

Spożycie w gospodarstwach domowych nie zmienia się od lat

Według danych GUS, konsumpcja makaronów w gospodarstwach domowych w 2017 roku wyniosła przeciętnie w kraju 4,6 kg na osobę i była o 5 proc. wyższa niż w 2010 roku. Po makarony sięgają przede wszystkim emeryci i renciści oraz małżeństwa bez dzieci – rocznie spożywają 5,5 kg tego produktu w przeliczeniu na jedną osobę. Z kolei w rodzinach wielodzietnych konsumpcja makaronów na jednego domownika nie przekracza 3,4 kg rocznie, czyli o 40 proc. mniej niż w przypadku np. emerytów. Nie ma natomiast dużej różnicy w konsumpcji pomiędzy mieszkańcami wsi i miast oraz zależności pomiędzy spożyciem makaronów a dochodami – choć oczywiście w gospodarstwach o najniższych dochodach spożycie jest niższe od przeciętnego. Niemniej, w kolejnych grupach dochodowych te powiązania zanikają.

- Polska należy do krajów o niskiej konsumpcji makaronów. Do Włochów, którzy spożywają rocznie około 23,5 kg makaronów na osobę (dane za 2015 rok), czyli  pięć razy więcej niż w Polsce, nawet nie mamy co się porównywać. Niemniej, więcej makaronów spożywa się praktycznie w każdym kraju unijnym. W Niemczech jest to 8 kg na osobę, w Czechach 6,4 kg na osobę zaś na Słowacji – 5 kg na osobę. Mniejsze spożycie notuje się jedynie w Wielkiej Brytanii (3,0 kg na osobę), czy Irlandii (1 kg na osobę) – komentuje Marta Skrzypczyk, dyrektor Biura Analiz Makroekonomicznych Sektora Agro w Banku BGŻ BNP Paribas.

Polskie makarony powoli znajdują uznanie w Europie

Według danych Eurostat, w ciągu ostatnich dziesięciu lat wolumen eksportu makaronów zwiększył się prawie o 50 proc. - do 40,5 tys. t w 2017 roku. Oznacza to, że około 20 proc. produkcji sprzedawane jest na rynkach zagranicznych. Przy czym zdecydowana większość polskich makaronów trafia do krajów europejskich – Wielka Brytania, Hiszpania i Niemcy. Niewątpliwie jednak liderem wśród odbiorców jest Ukraina, gdzie w 2017 roku wyeksportowano 6 tys. t tego produktu wobec zaledwie 1,5 tys. t w 2010 roku.

- Co istotne, do Polski wciąż trafia więcej makaronów niż z niej wyjeżdża. W 2017 roku wolumen importu do naszego kraju wyniósł 82 tys. t i był o 34 proc. większy niż w 2010 roku. Ponad 1/3 sprowadzonych do Polski makaronów pochodzi z Niemiec (30,3 tys. t). Drugim największym dostawcą do naszego kraju były Włochy (27,2 tys. t), a trzecim Czechy, skąd zakupiono 14,2 tys. t – dodaje Marta Skrzypczyk.  

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę