OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Szybki i efektowny deser na lato? Panna cotta w sezonowej odsłonie

3 lipca 2018
Szybki i efektowny deser na lato? Panna cotta w sezonowej odsłonie
Newseria Lifestyle

Wraz z nadejściem astronomicznego lata, dotarły do nas wysokie temperatury, koniec roku szkolnego i upragnione wakacje. Na stołach z kolei zagościły świeże sezonowe owoce, które warto wykorzystywać w potrawach i deserach. Idealną propozycją na letni deser - niezależnie od tego czy urządzamy fantazyjne przyjęcie, organizujemy kameralne spotkanie, czy przygotowujemy deser dla rodziny - będzie włoski przysmak panna cotta. Sezonowego akcentu nada mu rabarbar zanurzony w słodko-kwaśnym syropie.

Po włosku „panna cotta” oznacza „gotowaną śmietankę”. Korzenie tego deseru sięgają końca XIX wieku i wywodzą się z włoskiego regionu Piemont. Jednak panna cotta prawdziwą sławę zyskała dopiero w latach 90. ubiegłego wieku, a przed rokiem 1960 nie wspominały o niej żadne włoskie książki kucharskie.

Tradycyjna waniliowa panna cotta zazwyczaj podawana jest z wyrazistymi w smaku, kwaskowatymi owocami - malinami, jagodami czy wiśniami, serwowanymi w całości lub w formie sosu. Ten delikatny deser idealnie pasuje do letnich sezonowych owoców takich jak np. rabarbar czy truskawki. Warto dodać, że prezentuje się niezwykle efektownie i z pewnością pozytywnie zaskoczy najbliższych. 

Panna cotta to bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Wystarczy jedynie 20 minut, plus czas chłodzenia, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Warto podkreślić, że w przeciwieństwie do tradycyjnych kremów, panna cotta nie zawiera jaj i mąki, jest więc wolna od glutenu. Jeśli poszukujemy deseru, który poszerzy nasze bezglutenowe menu, to panna cotta powinna znaleźć się na naszej liście.

Poniżej prezentujemy przepis na panna cottę z rabarbarem zanurzonym w słodko-kwaśnym syropie. Smacznego!

 

Panna cotta z rabarbarem w syropie
 

Składniki:

Panna cotta (3 pucharki):

50 g cukru drobnego Cukier Królewski

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki wody

500 ml śmietanki kremówki 36%

200 ml mleka

ziarenka i skórka z 1 laski wanilii

Rabarbar w syropie:

50 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

2 łodygi rabarbaru

2 łyżki wody


Sposób przygotowania:

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Do garnka wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier, ziarenka oraz skórkę z wanilii. Całość zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy strąki wanilii. Żelatynę bardzo krótko podgrzewamy (tylko do ponownego rozpuszczenia), dodajemy do śmietankowej mieszanki, łączymy składniki. Rondelek wstawiamy do miski wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu. Chłodzimy aż płyn zacznie tężeć. Od czasu do czasu mieszamy, by rozprowadzić w śmietance ziarenka wanilii.

W międzyczasie przygotowujemy rabarbar w syropie. Łodygi obieramy, kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Przekładamy je do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier. Podgrzewamy przez kilka minut, aż rabarbar puści sok, a cukier się rozpuści. Studzimy.

Zgęstniałą masę śmietankową przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy kawałkami rabarbaru, polewamy całość syropem.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na: www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.



Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę