Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Unijna konsumpcja owoców i warzyw

27 października 2016
Unijna konsumpcja owoców i warzyw

Eurostat opublikował najnowsze dane dotyczące unijnego spożycia owoców i warzyw. Jak wynika z  najnowszych obserwacji za rok 2014 około 1/3 unijnej populacji (34,4%) w wieku 15 lat i więcej nie spożywa w ogóle zalecanej porcji owoców i warzyw dziennie, a około 15% z nich spożywa ją 5 razy dziennie.

Przypomnijmy, iż zalecana przez Światową Organizację Zdrowia ilość owoców i dzienna porcja warzyw i owoców to 400 gram. W przypadku badanej populacji w wieku 15 lat to powyżej pięciu porcji owoców i warzyw spożywało najwięcej bo około 33,1% w Wielkiej Brytanii, 25,9% w Danii, 25% w Holandii oraz 17,3% w Estonii.

W tej samej kategorii wiekowej od 1 do 4 porcji dziennie spożywano najwięcej w przypadku Belgii–około 71,2% badanej populacji oraz po 65% w Chorwacji, Włoszech i na Słowenii. Bark owoców i warzyw w codziennej diecie deklaruje najwięcej Rumunów–około 65% badanych oraz w Bułgarii.

W przypadku Polski, w codziennej diecie nie ma w ogóle owoców i warzyw aż 33,2% obywateli w wieku 15 lat i powyżej, około 56,8% spożywa je od 1 do 4 porcji dziennie, a 10,1% deklaruje pięciokrotne ich spożycie w ciągu dnia.

FAMMU/FAPA na podst.: EUCOFEL


POWIĄZANE

Senat poparł w czwartek ustawę ułatwiającą rolnikom sprzedaż żywności z własnego...

Rolnicy ze stref objętych ograniczeniami z powodu wystąpienia afrykańskiego pomo...

Copa i Cogeca odrzuciły w środę plany Komisji Europejskiej dotyczące obcięcia o ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę