Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

W kraju rośnie spożycie mięsa wieprzowego, spada drobiowego i wołowego

5 września 2016
W kraju rośnie spożycie mięsa wieprzowego, spada drobiowego i wołowego
PAP / Grzegorz Michałowski

Polacy spożywają coraz więcej mięsa wieprzowego, za to mniej drobiowego i wołowego - wynika z badań Głównego Urzędu Statystycznego.

Jak policzył GUS Polak w ubiegłym roku spożył 27,1 kg mięsa drobiowego wobec 28,2 kg rok wcześniej. Spożycie mięsa wołowego wyniosło 1,2 kg wobec 1,6 kg w 2014 roku.

Polacy zrekompensowali sobie mniejsze spożycie drobiu i wołowiny zwiększoną konsumpcją mięsa wieprzowego, którego spożycie wyniosło 41,4 kg wobec 39,1 kg w roku poprzednim.

"Biorąc pod uwagę zmiany strukturalne popytu na mięso w Polsce (rosnący popyt na białe mięso kosztem czerwonego mięsa) oraz obserwowany w ostatnich miesiącach silny wzrost cen skupu żywca wieprzowego można oczekiwać, że odnotowany w 2015 r. spadek konsumpcji drobiu był przejściowy. W efekcie oczekujemy, że w kolejnych latach udział drobiu w strukturze spożycia mięsa w Polsce będzie się zwiększał kosztem wieprzowiny oraz wołowiny" - komentują ekonomiści Credit Agricole.

(PAP)


POWIĄZANE

Ok. 45 tys. wniosków wpłynęło do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnict...

Z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela oraz podsekretar...

Spółdzielnie muszą być innowacyjne, zwiększać wartość produktów i podążać za ten...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę