Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Woda dla przemysłu spożywczego

12 października 2016
Woda dla przemysłu spożywczego

W przemyśle spożywczym woda jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym przy wielu procesach zaczynając od mycia, jako składnik produktu, po higienę i dezynfekcję maszyn do produkcji. O tym jakie jaka ma być to woda decydują regulacje prawne.

Zwykle producenci muszą spełnić takie normy jakie stawiane są przed wodą zdatną do picia. Bywają jednak takie gałęzie przemysłu, w których woda wymaga wyższych standardów. – Niektóre gałęzie przemysłu, takie jak: farmaceutyczny, kosmetyczny czy też spożywczy w procesie wytwarzania swoich produktów potrzebuje całkowicie zdemineralizowanej wody. Stanowi ona także jeden z głównych elementów proceduralnych w takich dziedzinach gospodarki, jak przemysł elektroniczny czy energetyczny. Szerokie zastosowanie tak oczyszczonej wody sprawia, że badania nad demineralizacją wody ciągle się rozwijają, a sam proces jest w dalszym ciągu optymalizowany – tłumaczy Łukasz Grobelkiewicz ekspert z firmy PROEKO.

Woda zdemineralizowana charakteryzuje się niską przewodnością elektryczną, a co za tym idzie pozbawiona jest rozpuszczonych kationów i anionów. Demineralizacja prowadzi do separacji soli i wody. – Proces demineralizacji można przeprowadzić w oparciu o różne metody oczyszczania wody, które dobierane są odpowiednio po dokonaniu analizy zawartości soli w badanych próbkach. Tylko pełna analiza surowej wody zagwarantuje wybór najbardziej optymalnej metody – dodaje Grobelkiewicz.

Na rynku nie brakuje firm specjalizujących się w oczyszczaniu wody. Metod, które pozwalają na demineralizację jest kilka, wymienić tu należy: odwróconą osmozę, destylację, wymianę jonową oraz EDI (elektrodejonizację). Dobór technologii zależy od tego jak czystą wodą dysponują, od ogólnej zawartości soli oraz oczekiwań. Warto pamiętać, że niezależnie od użytej metody instalacje trzeba serwisować, bowiem wyeksploatowane części tracą swoje unikalne właściwości. Wśród zwolenników ekologii szczególną uwagę zwraca elektrodejonizacja. – EDI to zaawansowany technologicznie system, który wykorzystuje membrany, jak i wymianę jonową w celu uzyskania wysokiej jakości wody. Uznawany jest on za bardzo wydajny, a także przyjazny środowisku, ponieważ w procesie zużywa się ok. 90% mniej różnego rodzaju środków chemicznych. Co istotne system nie wymaga okresowej regeneracji, ponieważ prąd elektryczny odpowiada za odbudowę żywicy jonowymiennej – uzupełnia ekspert z firmy PROEKO.

Uzyskanie zdemineralizowanej wody to trudny proces, wymagający odpowiednich nakładów finansowych i organizacyjnych przedsiębiorstwa. Często jednak jest to jedyny sposób na spełnienie określonych norm prawnych, mających na celu bezpieczeństwo i zdrowie konsumentów.

Więcej informacji na stronie www.proekojp.pl.

Newseria Biznes


POWIĄZANE

Senat poparł w czwartek ustawę ułatwiającą rolnikom sprzedaż żywności z własnego...

Rolnicy ze stref objętych ograniczeniami z powodu wystąpienia afrykańskiego pomo...

Copa i Cogeca odrzuciły w środę plany Komisji Europejskiej dotyczące obcięcia o ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę