biogaz_09_2025

Wyjazd studyjny „Dojrzeć do serowarstwa” w ramach Zespołu tematycznego związanego z serowarstwem - relacja

4 sierpnia 2021
Wyjazd studyjny „Dojrzeć do serowarstwa” w ramach Zespołu tematycznego związanego z serowarstwem - relacja

Wyjazd pod hasłem „Dojrzeć do serowarstwa” został zorganizowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu w dniach 19-23 lipca, w ramach Zespołu Tematycznego związanego z serowarstwem. Dolnośląscy serowarzy poznawali tajniki produkcji serów dojrzewających, serów miękkich i twarogów podczas wyjazdu studyjnego do Bawarii.

Wzięli w nim udział rolnicy, producenci rolni, doradcy, mieszkańcy obszarów wiejskich i inne osoby zainteresowane wdrażaniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, z wykorzystaniem środków dostępnych w ramach działania „Współpraca”, a także prowadzeniem lokalnego przetwórstwa i współpracą w zakresie tworzenia grup operacyjnych EPI, realizujących przedsięwzięcia w zakresie produkcji, promocji oraz wprowadzania do obrotu regionalnej żywności wysokiej jakości w oparciu o zasadę krótkich łańcuchów dostaw.

Uczestnicy wyjazdu skorzystali z wiedzy bawarskich serowarów, ucząc się technologii wytwarzania serów. Wizyty w serowarniach były okazją do podpatrzenia produkcji serów z mleka koziego, krowiego i owczego.

Dolnośląscy serowarzy mieli okazję poznać, jak działa serowarnia Ziegenhof Lenggries-Winkl, produkująca wyroby z koziego mleka. W sezonie letnim są one dostępne w sklepiku przy gospodarstwie. W 2009 roku właściciele otrzymali nagrodę środowiskową miasta Bad Tölz za wzorowe wyniki w ochronie środowiska i przyrody. Produkują około 20 rodzajów sera z koziego mleka. Oprócz serów właściciele sprzedają mięsne wyroby z koziny i surowe kozie mięso.

Kolejną serowarnią, którą odwiedzili uczestnicy wyjazdu była Naturkäserei Tagernseerland eG. Działa ona od 2010 roku w formie spółdzielni i przerabia dziennie 6,5 tys. litrów mleka krowiego od zrzeszonych rolników z regionu jeziora Tagernsee. Krowy są wypasane i żywią się sianem łąkowym, co gwarantuje wysoką jakość mleka. Serowarnia produkuje przede wszystkim świeże sery miękkie i twarde, a także jogurt i świeże mleko.

Drugiego dnia serowarzy zwiedzili gospodarstwo Anderlbauer we Frasdorf, które istnieje od XVI wieku. Jego powierzchnia to dziś 13 ha łąk i 1 ha lasu. Właściciele współpracują z szesnastoma pobliskimi gospodarstwami dostarczającymi mleko. Jakość surowca jest regularnie sprawdzana. Uczestnicy wyjazdu mogli zapoznać się z technologią produkcji serów krowich, kozich i owczych. Serowarnia wytwarza kilkanaście rodzajów sera w tym sery pleśniowe, twarogi, twardy ser górski. Wszystkie wytwarzane są starą tradycyjną metodą. Dodatkowo w gospodarstwie znajduje się mała ubojnia owiec, dzięki temu produkowane są owcze wyroby mięsne. Właściciele prowadzą również warsztaty pszczelarskie i serowarskie.

Hofkäserei Stroblberg to gospodarstwo rodzinne, które od ponad 100 lat należy do rodziny Neuner. Jest położone w malowniczej okolicy pełnej pastwisk. Początkowo było to gospodarstwo sadownicze, później pojawiło się bydło, a serowarnia w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Sery są wytwarzane z surowego mleka od własnych ekologicznych krów. Krowy przebywają na pastwiskach od maja do grudnia. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających oraz ręcznie wytwarzanych serów pleśniowych. Sery dojrzewają w naturalnej piwnicy. W serowarni powstaje 25 rodzajów sera. Na terenie gospodarstwa znajduje się niewielki sklepik. Sery sprzedawane są również na targach i w sklepach z żywnością ekologiczną.

Stie Alm to ostatnia serowarnia w Bawarii, która odwiedzili dolnośląscy rolnicy. Leży ona na wysokości 1500 m n.p.m. Gospodarze dzierżawią krowy od czerwca do września. Z surowego mleka, w miedzianym kotle ogrzewanym gazem, wytwarzają dojrzewające sery górskie oraz sery świeże i pleśniowe. Krążki serowe dojrzewają w podziemiach w temperaturze 10-12⁰ C, przy wilgotności 85%.

Codzienne wizyty w serowarniach dały uczestnikom możliwość podpatrzenia zaplecza i poszerzenia wiedzy z zakresu serowarstwa, a także porównania technologii produkcji serów oraz wyposażenia polskich i bawarskich serowarni.


Projekt opracowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej ,,Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).

 

dodr.pl


POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę