aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Zapraszamy na wideokonferencję „Rola informacji rynkowej dla prawidłowego funkcjonowania rynków rolno-spożywczych”

30 marca 2021
Zapraszamy na wideokonferencję „Rola informacji rynkowej dla prawidłowego funkcjonowania rynków rolno-spożywczych”

W najbliższą środę zapraszamy do udziału w wideokonferencji „Rola informacji rynkowej dla prawidłowego funkcjonowania rynków rolno-spożywczych”.

 

Kiedy i jak można wziąć udział?

31 marca br., godz. 10:00, online z wykorzystaniem aplikacji Microsoft Teams. Aby wziąć udział w konferencji należy w dniu wydarzenia kliknąć link: Link_do_Konferencji_MRiRW_31_03_2021

 

Dla kogo?

Konferencja jest skierowana do wszystkich uczestników rynku rolno-spożywczego, dla których informacja rynkowa stanowi istotny element prowadzonej działalności. Ma ona również na celu zwrócenie uwagi na aspekt wzmocnienia tzw. „przejrzystości rynku” i zmniejszenie asymetrii informacyjnej w całym łańcuchu dostaw żywności.

Tematyka konferencji

Podczas konferencji zaprezentowane zostaną informacje na temat znaczenia informacji rynkowej dla branży rolno-spożywczej, zwiększania przejrzystości rynku a także  dostępnych źródeł informacji, w tym informacji na temat funkcjonowania Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w MRiRW. Przedstawiona będzie również informacja na temat prowadzonych przez IERiGŻ-PIB analiz rynkowych jak również wykorzystania dostępnych informacji rynkowych przez przedsiębiorców oraz przez rolników.

Organizatorzy

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy współudziale: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Związku Polskie Mięso.

 

PROGRAM KONFERENCJI

10.00 – 10:10 Rozpoczęcie spotkania i powitanie zaproszonych gości.

Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

10:10 – 10:25 „Rola informacji rynkowej dla stabilizacji rynków rolnych”.

           Waldemar Guba, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW.

10:25 – 10:40 „Unijne źródła informacji rynkowej, ze szczególnym uwzględnieniem danych
                        udostępnianych przez Komisję Europejską”.

           Maciej Fedak, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW.

10:40 – 10:55 „Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej – informacja o systemie
                        i nadchodzących zmianach”.

           Adam Pachnicki, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW.

10:55 – 11:15 „Działania Instytutu w zakresie analizy rynków rolnych, w tym cen i kosztów
                        produkcji”.

           Prof. dr hab. Marian Podstawka, Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB.

11:15 – 11:30 „Informacja rynkowa w procesie podejmowania decyzji na etapie przetwórstwa”.

          Witold Choiński  - Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso.

11:30 – 11:45 „W jaki sposób i w jakim zakresie rolnicy wykorzystują informacje rynkowe?”  

                       Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.

11:45 – 12:00 Podsumowanie i zakończenie spotkania.

 

 

MRiRW


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę