aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Aby chleb był chlebem

24 grudnia 2015
Dietetycy i eksperci od żywienia bija na alarm , że Polacy spożywają za mało pieczywa, w szczególności razowego.  Pieczywo zaś dostępne na rynku jest drogie i najczęściej  złej jakości . w ostatnich 5 latach obserwuje się ekspansje pieczywa mrożonego.   Według danych GUS w Polsce w latach 1981 – 2008 konsumpcja na osobę  w ciągu roku zmniejszyła się o około 40 % - ze 101 kilogramów.   
Polacy spożywają  niewielkie ilości zdrowego pieczywa z pełnego przemiału , na przykład chleba razowego. A przecież jak podkreśla Polski związek Producentów Roślin Zbożowych  to właśnie produkty całoziarnowe są najzdrowsze i niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Dzięki wyjątkowym właściwościom tych produktów możemy uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych w tym coraz bardziej powszechnej otyłości. Już 3 kromki chleba  żytniego pełnoziarnistego mogą dostarczyć około 7 gram białka , co pokrywa w około dziesięciu procentach dzienne zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny. Trzy kromki takiego chleba to również : 18 % witaminy B1, 13 % witaminy B2, 6% witaminy PP,8 % witaminy E oraz prawie 20 % potrzebnej ilości magnezu i żelaza  oraz 38 % zalecanej dawki błonnika.
 Każdy człowiek rocznie nieświadomie zjada  2 kilogramy środków chemicznych znajdujących się w naszym pożywieniu. Dlatego  trzeba zadać sobie pytanie  ile jest w pieczywie , które spożywamy maki , a ile polepszaczy.
 W naszym kraju w ocenie PZPRZ mamy wszelkie warunki, by wspaniały polski chleb , uzyskiwany z całego ziarna zbóż , ponownie zagościł na stolach wszystkich rodzin.
- Promujemy chleb z pełnego ziarna, bo chodzi nam o to, by społeczeństwo  zdrowo się odżywiało i żeby sukcesywnie wzrastało spożycie bardzo wartościowych produktów zbożowych, które niebezpiecznie szybka zaczęły znikać z naszej codziennej diety. Pamiętamy przy tym, ze nie będzie dobrego chleba powszedniego bez wysokiej jakości maki, którą można uzyskać jedynie z pełnowartościowego ziarna. Jesteśmy natomiast przeciwni stosowaniu wszelkiego rodzaju chemicznych dodatków i wypełniaczy do pieczywa. Staramy się o to, by dobry chleb był na co dzień dostępny w sklepach, żeby społeczeństwo nie odczuwało braku możliwości nabycia takiego pieczywa – mówi Stanisław Kasperczyk, prezes zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę