aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Znamy zwycięzców konkursu kulinarnego

5 stycznia 2016
Młodzi kucharze z Podkarpacia wygrali II edycję konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, pokonując 9 pozostałych zespołów. Uczniowie z Ropczyc przygotowali wyśmienite dania z wykorzystaniem regionalnych produktów. Zwycięzcy odebrali nagrodę podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył w warszawskiej „Fortecy”.  

Podczas ostatniego weekendu odbył się wielki finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, organizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP), Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Youth Warszawa. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Uczniowie zaserwowali jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów.



I miejsce zajęli Agnieszka Zając i Michał Balasa z Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach (woj. podkarpackie). Na przystawkę przygotowali tartinki z pasztetem drożdżowym w trzech smakach: borowikowym, sezamowym i czosnkowym. Daniem głównym były skrzydełka „maczugi” podane na torciku z pumpernikla i kiszonych ziemniaków w towarzystwie glazurowanej cebulki z marchewką. Jury przypadł do gustu przede wszystkim deser – konfitowana dynia z bakaliami w syropie miodowo-pigwowym podana w chrupiącym koszyczku. Uczniowie gotowali pod okiem swojej nauczycielki, pani Wioletty Walczyk-Weselak.

II miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego, zaś III miejsce ZSRCKU w Kościelcu. Wywróżenia otrzymały szkoły: ZSG  w Warszawie ZSGS w Olsztynie oraz ZS nr 6 w Szczecinie.

Nad przebiegiem konkursu kulinarnego czuwało jury w składzie: Hanna Szymanderska – przewodnicząca jury i autorytet kuchni polskiej, Marek Zagórski – prezes EFRWP oraz popularyzatorzy kuchni i kucharze: Bogusław Deptuła, Eugeniusz Mientkiewicz, Dariusz Szymański, Andrzej Szylar, Joanna Jakubiuk oraz Adam Żemojtel.

– Jury konkursowe oceniało potrawy nie tylko pod względem smaku, pomysłowości i sposobu wykonania. Najważniejszym kryterium było wykorzystanie produktów regionalnych. Młodzież wykazała się naprawdę wysoką świadomością produktu, co nas bardzo cieszy – mów mówi Marek Zagórski, członek jury i Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. – W tej edycji konkursu poziom był naprawdę wysoki, dlatego jury miało trudne zadanie. Musieliśmy spróbować aż trzydziestu potraw i wybrać spośród nich te, które najsmaczniej łączyły tradycję z nowoczesnością – dodaje.     

Nagrodą dla zwycięzców jest 5-dniowy kurs sztuki kulinarnej w Akademii Marcina Budynka wraz z wyżywieniem i zakwaterowaniem, zaś dla pozostałych uczestników konkursu przewidziane są nagrody rzeczowe i dyplomy. Wręczenie nagród i wyróżnień odbyło podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył się w ubiegłą niedzielę. Producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych, zaproszeni z różnych regionów Polski, oferowali w „Fortecy” swoje specjały – w tym: tradycyjne alkohole (miody, nalewki, piwa), oleje, sery, masło, jaja, drób, wędliny, dziczyzna, ryby (świeże i wędzone), wyroby piekarskie, przetwory i soki, czy ekologiczne warzywa i zioła. Nie zabrakło pokazów sztuki kulinarnej, warsztatów lepienia pierogów dla najmłodszych i innych atrakcji. Kiermasz poprowadzili Grzegorz Łapanowski – kucharz, prowadzi programy i warsztaty kulinarne oraz David Gaboriaud – francuski kucharz i smakosz.


Finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych są podsumowaniem projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa. Jest on finansowany przez EFRWP i UE, w ramach grantu europejskiego na promocję Wspólnej Polityki Rolnej.

O projekcie:
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizowany jest w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej. Jest on kolejną inicjatywą Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, współfinansowaną z grantu Unii Europejskiej. Projekt realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Slow Food Youth. Celem projektu jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych, sezonowych i tradycyjnych produktów wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej. Jest on realizowany poprzez promowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności, przynoszących korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom. W ramach projektu odbyły się: II edycja warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz spotkania producentów i restauratorów „Z pola na stół”.

O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku, na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnej społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także – poprzez różne narzędzia finansowe – pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Fundacja duży nacisk kładzie także na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich. Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę