aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Czy sektor rolno-spożywczy poradzi sobie z szokiem kosztowym?

16 listopada 2021
Czy sektor rolno-spożywczy poradzi sobie z szokiem kosztowym?

Sektor rolno-spożywczy zmaga  się  obecnie  z  silną  presją  kosztową wynikającą z rosnących cen materiałów, energii, pracy  oraz  kosztów odsetek od kredytów. Przedmiotem poniższej analizy jest ocena  odporności  poszczególnych  branż  polskiego  sektora  rolno-spożywczego  na  wyższe  koszty działalności.

W pierwszym kroku analizy dokonaliśmy oceny  bieżącej  sytuacji  w najważniejszych branżach sektora rolno-spożywczego. W tym celu zestawiliśmy wskaźniki  rentowności  netto  w  tych branżach  w  I  poł.  br.  z  ich  średnią wartością w I poł. roku w latach 2015-2019,  czyli  przed  wybuchem  pandemii. W  większości  analizowanych  branż rentowność netto w I poł. 2021 r. była wyższa niż średnia w I poł. roku w latach 2015-2019, co wskazuje, że sektor rolno-spożywczy  na  ogół  poprawił  swoją rentowność  podczas  pandemii.  Niższe wskaźniki  rentowności  niż  przed pandemią odnotowały  jedynie  branże: „Wytwarzanie  produktów  przemiału zbóż,  skrobi  i  wyrobów  skrobiowych”, „Produkcja  pozostałych  artykułów spożywczych” oraz „Produkcja gotowych pasz i karmy dla zwierząt”.

Presja kosztowa, z jaką zmagają się obecnie firmy z sektora rolno-spożywczego dotyczy przede wszystkim czterech obszarów: materiałów, energii, pracy oraz kosztów  odsetek od kredytów. Wyższe koszty materiałów wynikają nie tylko z rosnących cen surowców rolnych, ale i cen opakowań, których wzrost jest efektem narastających barier podażowych. Rosnące ceny energii wynikają z szeregu czynników, min. silnego wzrostu cen gazu, cen ropy naftowej oraz cen uprawnień do emisji CO2).  

Coraz  wyższe koszty pracy są spowodowane rosnącą presją płacową obserwowaną w przetwórstwie żywności. Charakteryzuje się  ono  relatywnie  niskimi  wynagrodzeniami  na  tle  pozostałych  gałęzi  przetwórstwa  (przeciętne wynagrodzenie w produkcji artykułów  spożywczych w I poł.  br. było o 13% niższe niż średnia dla przetwórstwa), stąd istotnym czynnikiem, który nasila presję płacową w tym sektorze jest utrzymujący się silny wzrost płacy minimalnej, przesuwający  często  całą siatkę płac w firmach  w górę.  Wyższe koszty odsetek od kredytów wynikają z kolei dokonanej w październiku br. pierwszej od 2012 r. podwyżki stóp procentowych przez RPP. Dlatego w drugim kroku analizy obliczyliśmy udział  wspomnianych wyżej  kosztów  w  przychodach  ogółem poszczególnych  branż  sektora  rolno-spożywczego. Z największym łącznym udziałem kosztów materiałów, energii, pracy i odsetek od kredytów w  przychodach  ogółem  mamy  do  czynienia  w  branżach:  „przetwarzanie  i  konserwowanie  ryb, skorupiaków i mięczaków”, „wytwarzanie wyrobów mleczarskich” oraz „przetwarzanie i konserwowanie oraz produkcja wyrobów z mięsa”. Wyraźnie niższy na tle pozostałych branż udział wspomnianych wyżej kosztów w przychodach obserwowany jest natomiast w branży „produkcja napojów”, gdzie z kolei o wiele większe znaczenie w strukturze kosztów mają podatki (branża „produkcja napojów” obejmuje również produkcję napojów alkoholowych).



W trzecim kroku analizy zestawiliśmy obliczony udział kosztów materiałów, energii, pracy i odsetek od kredytów w  przychodach  ogółem z bieżącą sytuacją w tych sektorach. Takie podejście umożliwiło nam określenie względnej odporności poszczególnych branż na obserwowany obecnie szok kosztowy.



Najbardziej  wyeksponowane  na  szok  kosztowy  są  branże  znajdujące się  w  II  ćwiartce  układu współrzędnych:  „Wytwarzanie  produktów  przemiału  zbóż,  skrobi  i  wyrobów  skrobiowych”  oraz „Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt”. Wynika z tego, że są one osłabione po pandemii, a jednocześnie udział kosztów materiałów, energii, pracy i odsetek od kredytów w ich przychodach ogółem jest relatywnie wysoki na tle całego sektora. Najwyższą odpornością na szok kosztowy charakteryzują się z kolei branże z IV ćwiartki: „Produkcja napojów”, „Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw” oraz „Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych”. Ich bieżąca sytuacja jest lepsza niż przed pandemią i jednocześnie udział wspomnianych wyżej kosztów w ich przychodach ogółem jest niższy na tle całego sektora. W  sytuacji  pośredniej  są  branże  z  I  i  III  ćwiartki.  Branże  z  I ćwiartki:  „Przetwarzanie i konserwowanie  mięsa  oraz  produkcja  wyrobów  z  mięsa”,  „Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków”, „Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego”, „Wytwarzanie wyrobów mleczarskich” z jednej strony osiągają rentowność wyższą niż przed pandemią, z drugiej strony udział kosztów materiałów, energii, pracy i odsetek od kredytów w ich przychodach ogółem jest relatywnie wysoki na tle całego sektora. Z kolei jedyna branża z III ćwiartki („Produkcja pozostałych artykułów spożywczych”) z jednej strony charakteryzuje się niższym na tle sektora udziałem kosztów materiałów, energii, pracy i odsetek od kredytów w przychodach ogółem, z drugiej strony jej sytuacja finansowa jest obecnie gorsza niż przed pandemią.

Uważamy, że rosnąca presja kosztowa w polskim sektorze rolno-spożywczym utrzyma się w kolejnych kwartałach. Wynika to przede wszystkim z oczekiwanego przez nas dalszego wzrostu cen surowców rolnych, narastania presji płacowej oraz kontynuacji zacieśniania polityki pieniężnej przez RPP.

Uwzględniając, że sektor rolno-spożywczy funkcjonuje w warunkach relatywnie niskich marż  (średnia marża na sprzedaży w produkcji artykułów spożywczych wyniosła w I poł. br. 4,7% wobec 6,9% w całym przetwórstwie), firmy mają ograniczone możliwości ich obniżenia w celu skompensowania wyższych kosztów swojej działalności. W tej sytuacji firmy będą z jednej strony zmuszone szukać dodatkowych oszczędności, co przyspieszy zapoczątkowane przez pandemię procesy restrukturyzacyjne w polskim sektorze rolno-spożywczym,  widoczne  szczególnie  w  branżach  „Produkcja  napojów”,  „Produkcja wyrobów  piekarskich  i  mącznych”,  „Wytwarzanie  wyrobów  mleczarskich”  oraz  „Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa”. Z drugiej strony będą one próbować przerzucać wyższe  koszty  produkcji na  konsumentów,  czemu  sprzyjać  będą niskie na tle naszych partnerów handlowych  ceny  żywności  w  Polsce.

Uwzględniając  wyniki  naszej  analizy  takie  zjawisko  będzie szczególnie widoczne w branżach: „Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa”, „Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków”, „Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia  roślinnego  i  zwierzęcego”,  „Wytwarzanie  wyrobów  mleczarskich”  oraz  „Produkcja pozostałych artykułów spożywczych”.  Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym inflacja w 2022 r. zwiększy się do 5,5% r/r wobec 4,9% w 2021 r.

 

Credit Agricole Bank Polska


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę