aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Francja/ We francuskich supermarketach brakuje masła

23 października 2017
Francja/ We francuskich supermarketach brakuje masła

Wzrost zapotrzebowania na tłuszcz zwierzęcy i coraz większa konsumpcja produktów na bazie masła spowodowały jego brak w niektórych regionach Francji. Masła brakuje przede wszystkim w supermarketach na terenie Bretanii i Normandii.

"Masło wraca do łask" - zauważa tygodnik polityczny "Le Point", przypominając, że przez 30 lat dietetycy nim pogardzali.

Przy pustych półkach z masłem w większości supermarketów w Normandii widnieje informacja: "Ze względu na deficyt francuskiego mleka nasi dostawcy nie są w stanie realizować zamówień na masło".

"Nie ma masła w sklepie od dobrego miesiąca. Możemy znaleźć na półkach masło najdroższych marek, ale nie lokalnych producentów" - powiedziała mieszkanka Bretanii Chantal Christien. "Kuchnia bretońska bez masła jest jak słodycz bez cukru" - dodaje. Lokalne specjały kulinarne, naleśniki bretońskie, a zwłaszcza bretońskie ciasto maślane, jak sama nazwa wskazuje, nie mają racji bytu bez tego produktu.

"+Rehabilitacja+ znaczenia tłuszczów zwierzęcych wywołała zwiększone zapotrzebowanie na masło na całym świecie" - wyjaśnia na łamach gazety Gérard Calbrix, dyrektor ds. ekonomicznych francuskiego stowarzyszenia przetwórstwa mleka.

Zdaniem "Le Point" spadek cen mleka w Europie w związku z jego nadprodukcją dwa lata temu zmusił rolników do zmniejszenia produkcji. To także jeden z powodów obecnego niedoboru mleka. W rezultacie wzrosły ceny. Gazeta zauważa, że tona masła w kwietniu 2016 roku kosztowała 2 500 euro, podczas gdy w tym roku wzrosła do 7 000.

Dyrektor ds. rolnictwa Federacji Handlu i Dystrybucji (FCD) Hugues Beyler uważa, że są to tylko "niedobory jednorazowe, często związane z problemami logistycznymi" i tym, że konsumenci kupują więcej niż zwykle.

W stolicy Francji nie wszyscy mają świadomość, że taki problem istnieje. "Pierwsze słyszę, że brakuje masła" – powiedział PAP Tanguy Lahaye, właściciel sieci piekarni w Paryżu. Wiadomość ta nie była jednak dla niego zaskoczeniem. "Jemy więcej masła. Konsumpcja narodowa wzrosła o 5 proc. w latach 2013 i 2015, o 2,5 proc. na całym świecie" - tłumaczy Lahaye.

 

Joanna Gołębiowska (PAP)


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę