aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

IERiGŻ: w ub.r. opłacalna była tylko produkcja mleka

3 września 2018
IERiGŻ: w ub.r. opłacalna była tylko produkcja mleka

Z produkcji zwierzęcej w ostatnich dwóch latach opłacalna była tylko produkcja mleka, która umożliwiała osiągnięcie dochodu nawet bez dopłat i bez względu na skalę produkcji - wynika z badań Instytutu Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Instytut przeprowadził badania obejmujące poziom kosztów i dochodów z różnych działalności w latach 2016-2017. Wyniki te zostały przedstawione w publikacji "Produkcja i dochody z wybranych produktów rolniczych w latach 2016-2017".

Z przeprowadzanych badań wynika, że zarówno w 2016 jak w 2017 r. rolnicy uzyskali dochód z produkcji mleka, przy czym w ubiegłym roku efekty ekonomiczne były dużo lepsze niż rok wcześniej. Zdecydowała o tym prawie 25 proc. wyższa średnioroczna cena sprzedaży mleka (1,38 zł/l) i wzrost wydajności mlecznej krów - o 2 proc.

Według IERGiŻ koszty produkcji mleka wzrosły o ok. 3,8 proc., ale nie miało to istotnego wpływu na wyniki ekonomiczne produkcji mleka w ubiegłym roku. W 2017 r. dochód gospodarstw uczestniczących w badaniach wyniósł bez dopłat na jedną krowę mleczną 3166 zł wobec 1528 zł w 2016 r. tj. był wyższy o ponad 107 proc.

Dodatkowo producenci mleka, w ubiegłym roku, tak jak i w poprzednich latach, mogli otrzymać unijne dopłaty: płatność do krów, jednolitą płatność obszarową, dopłatę za zazielenienie oraz płatność dodatkową.

Dochód z produkcji mleka uzyskały nawet gospodarstwa o małej skali produkcji (5-15 krów), a dla tych większych wskaźnik opłacalności produkcji wynosił od 125 do prawie 169 procent i był o 18-25 pkt proc. wyższy niż w 2016 r.

Z analiz IERiGŻ wynika, że inna produkcja zwierzęca - żywca wołowego i wieprzowego na ogół przyniosła straty przy czym opłacalność chowu bydła mięsnego w ub.r. wzrosła, a trzody chlewnej - spadła. Lepsze wyniki z produkcji żywca wołowego nastąpiły na skutek wzrostu ceny jego sprzedaży o 6,9 proc. i zwiększania dopłat do tego rodzaju działalności . "Mimo to w 2017 r., bez względu na skalę produkcji, przypadający na 100 kg żywca wołowego brutto dochód z działalności bez dopłat był wartością ujemną" - napisano w publikacji.

O większych stratach w produkcji świń zadecydował wzrost kosztów chowu 7,8-10,5 proc., mimo wzrostu ceny produkcji żywca wieprzowego o 9 proc.

"O niekorzystnych efektach z produkcji żywca wołowego i wieprzowego świadczą wyniki wskaźnika opłacalności. W 2017 r. w gospodarstwach produkujących żywiec wołowy, w zależności od skali produkcji, wskaźnik ten wyniósł 76,1 - 95,5 proc., a w jednostkach produkujących żywiec wieprzowy - 70,5-90,7 proc." - stwierdzili autorzy publikacji.

 

Anna Wysoczańska (PAP)


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę