aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Krajowa Spółka Cukrowa wyprodukowała w tej kampanii ponad 900 tys. ton cukru

24 stycznia 2018
Krajowa Spółka Cukrowa wyprodukowała w tej kampanii ponad 900 tys. ton cukru

Krajowa Spółka Cukrowa w kampanii cukrowniczej 2017/2018, w swoich siedmiu cukrowniach, skupiła od plantatorów ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 900 tys. ton cukru - poinformowała rzeczniczka KSC Sandra Malinowska.

Kampania 2017/2018 w KSC rozpoczęła się w pierwszej dekadzie września 2017 roku w Cukrowni w Nakle n. Notecią i Krasnymstawie, zakończyła w trzeciej dekadzie stycznia 2018 roku w Cukrowni Kruszwica. Kampania prowadzona była w siedmiu oddziałach spółki, w cukrowniach: Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice. Średni czas trwania kampanii wyniósł 110 dni.

We wszystkich siedmiu cukrowniach spółka skupiła ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała, po raz pierwszy w historii KSC, ponad 900 tys. ton cukru. Najwyższy średni plon uzyskano w Cukrowni Kruszwica – 73 t/ha, plony powyżej 70 ton z ha osiągnęły również cukrownie: Dobrzelin i Nakło.

Jak podała rzecznik, średnia polaryzacja (zawartość cukru w buraku) wyniosła ok 16,1 proc. i była niższa niż rok wcześniej. W 2017 roku buraki cukrowe pod potrzeby KSC uprawiane były na areale ok. 96 tys. ha, uprawiało je ok. 15 800 plantatorów.

"Kampania 2017/2018 zapisze się w historii jako jedna z trudniejszych pod względem pogodowym. Intensywne i obfite opady deszczu w okresie od września do grudnia, spowodowały wiele utrudnień w zbiorze i zwózce surowca do cukrowni. Ogromne zaangażowanie plantatorów, firm świadczących obsługę dostaw oraz pracowników służb surowcowych mimo bardzo trudnych warunków pogodowych pozwoliło na dostawy surowca w ilościach niezbędnych do przerobu zgodnego z zakładanymi przed kampanią planami produkcyjnymi" - czytamy w komunikacie Spółki.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej cała powierzchnia uprawy buraków w Polsce wyniosła w ub. r. 226 tys. ha, a plony z 2017 r. są przewidywane na poziomie ok. 650 dt/ha. W związku z tym szacuje się, że zbiory mogły przekroczyć 14,5 mln ton, a produkcja cukru może być na poziomie ok. 2,1 mln ton.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w 2002 roku, jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. Udział KSC w krajowym rynku cukru wynosi blisko 40 proc. W Polsce działają jeszcze trzy inne koncerny: niemieckie firmy: Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska oraz Suedzucker Polska.

 

Anna Wysoczańska, Anna Mackiewicz (PAP)


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę