aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogólnopolski Informator Drobiarski - maj 2006

17 maja 2006

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Odprężeni świętami Wielkiej Nocy oraz długim majowym weekendem z pewnością z miłą chęcią sięgniemy po lekturę majowego wydania Informatora, którego tematem przewodnim są MUCHY ORAZ INNE UCIĄŻLIWE INSEKTY.

Mając na uwadze temat przewodni tego wydania prof. Ignatowicz zapozna nas z metodami i procesami zwalczania muchy domowej w kurnikach. Po lekturze artykułu z pewnością będziemy świadomi tego, która z metod przynosi najlepsze wyniki.

Nowe przepisy prawne wymagają od producenta przestrzegania zasad higienicznych w zakresie GHP, nie stosowanie się do nich może być przyczyną poważnych kłopotów. W dodatku producent napotyka barierę - trudności biurokratyczno-prawne i merytoryczne.

O zabezpieczaniu epizootycznym czyli o dobrej praktyce higienicznej w fermach i gospodarstwach rolnych oraz o tym, jak radzić sobie z takimi problemami opowie nam dr Tadeusz Bakuła.

W IX części KĄCIKA MŁODEGO FARMERA dr A. Rachwał przedstawi szczegóły dotyczące wielu różnych czynników opłacalnej produkcji kurcząt brojlerów.

Chłodny maj - dobry urodzaj to powiedzenie, które z pewnością przychodzi nam teraz na myśl. Miejmy jednak nadzieję, iż spełni się ono tylko połowicznie. Życzmy sobie, aby majowe dni i noce stawały się coraz cieplejsze i jednocześnie, by koniunktura w drobiarstwie nieustannie się poprawiała.
Redakcja

  • Dobra praktyka higieniczna w fermach i gospodarstwach rolnych - dr Tadeusz Bakuła.
    Zabezpieczanie epizootyczne (dezynfekcja) Fermy i gospodarstwa rolne utrzymujące zwierzęta w łańcuchu produkcji żywności (od pola do stołu) są zaliczane do etapu określanego w przepisach prawa jako produkcja wstępna (podstawowa, pierwotna), w którym należy wdrożyć i stosować zasady dobrej praktyki higienicznej (GHP- Good Hygienic Practice).
  • MUCHA DOMOWA I JEJ ZWALCZANIE W KURNIKACH - prof. Stanisław Ignatowicz
    Mucha domowa (Musca domestica) od dawna towarzyszy człowiekowi i razem z nim rozprzestrzeniła się szeroko po całym świecie. Występuje wszędzie tam, gdzie żyją ludzie i żywi się tym samym pokarmem, co człowiek. Przebywa wokół nas i naszych zwierząt inwentarskich, którym bardzo dokucza
  • PRAKTYCZNE IMFORMACJE DOTYCZĄCE OPŁACALNEJ PRODUKCJI BROJLERÓW cześć IX – dr inż. Alina Rachwał Poznań
    O opłacalnej produkcji kurcząt brojlerów decyduje wiele różnych czynników. Relacje te mogą ulegać pewnym zmianom, między innymi w zależności od skali produkcji, t j. wielkości fermy. Największy udział w kosztach pro­dukcji kurcząt ma koszt paszy . Dlatego też nawet niewielka poprawa wskaź­nika wykorzystania paszy może spowodować znaczne zwiększenie zysku. Na wskaźnik wykorzystania paszy istotny wpływ wywierają między innymi: jakość piskląt, długość okresu ich wychowu, warunki środowiskowe na fer­mie i doświadczenie producenta.
    Bardzo dużą uwagę należy zwracać na jakość piskląt odbieranych z zakładu wylęgowego. Powinny być one zdrowe, z zagojoną i suchą pępo­winą. Pisklęta zbyt małe i z objawami odwodnienia nie odchowują się do­brze, co oczywiście rzutuje na wykorzystanie paszy.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/


POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę