aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Warmińsko-mazurskie/ Porter warmiński na liście produktów tradycyjnych

28 listopada 2018
Warmińsko-mazurskie/ Porter warmiński na liście produktów tradycyjnych

Piwo porter warmiński zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi - poinformował Urząd Marszałkowski w Olsztynie. Figurują na niej już 34 regionalne przysmaki z woj. warmińsko-mazurskiego.

Porter warmiński to ciemne, mocne piwo. Ma prawie czarną barwę, a także bogaty słodowy smak i aromat z nutami karmelowymi lub orzechowymi, a nawet toffi i lukrecji.

Na obszarze dawnych Prus Wschodnich, czyli dzisiejszych Warmii i Mazur, piwo tego gatunku pojawiło się wraz z rewolucją przemysłową i ugruntowało swoją pozycję w pierwszej połowie XX wieku. Piwa warzone na tym terenie dzielono wówczas na cztery kategorie: zwykłe, wyszynkowe, pełne i mocne.

"Na podstawie zachowanych zgłoszeń podatkowych możemy stwierdzić, że wśród piw mocnych warzone były też portery, a w okresie międzywojennym okres bujnego rozkwitu przeżywały browary z terenu dzisiejszych Warmii i Mazur" - wynika z opisu zamieszczonego na stronie ministerstwa.

Porter warzono w regionie także po II wojnie światowej. Było to ciemne piwo produkowane na podstawie normy z 1960 r., o ekstrakcie 22 proc. i zawartości alkoholu przekraczającej 5 proc. Tak mocne piwo stanowiło ukoronowanie oferty browarów, ponieważ jego warzenie wymagało mistrzowskich umiejętności piwowara i długiego okresu leżakowania.

Porter warmiński jest kolejnym - po mazurskiej nalewce niedźwiedziówce, miodowej warmińskiej okowicie i kilku gatunkach miodów pitnych - napojem alkoholowym z regionu wpisanym na listę produktów tradycyjnych.

Obecnie zarejestrowane jest na niej ponad 1,8 tys. produktów z całego kraju, z czego jedynie 34 z woj. warmińsko-mazurskiego, które pod tym względem znajduje się na końcu listy regionów. Wśród tradycyjnych przysmaków z Warmii i Mazur najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych.

Lista ta powstała pod koniec 2004 r. w ramach ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Trafiają na nią produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarza się tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.

Wnioski o wpis składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje oceny produktu i jego zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu. Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Marcin Boguszewski (PAP)


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę