aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Węglowodany, insulinooporność, dieta cukrzycowa–co łączy te pojęcia?

25 października 2022
Węglowodany, insulinooporność, dieta cukrzycowa–co łączy te pojęcia?

Rola produktów zbożowych w diecie cukrzycowej. W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. Często pada też pojęcie „insulinooporności”, na którą cierpi coraz więcej osób. Ma ona być przyczyną trudności w redukcji masy ciała i utrudniać normalne funkcjonowanie. Przez niektórych jest wyodrębniana jako oddzielna jednostka chorobowa.

A jak jest naprawdę? Olga Gajek-Daszczyńska, lekarz i ekspert kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, wyjaśnia, skąd się bierze insulinooporność, jak powinna wyglądać dieta osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz w jaki sposób uwzględniać w niej produkty zbożowe.

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność (nie insulinoodporność!) to stan w organizmie, w którym komórki tłuszczowe, mięśni, wątroby i inne coraz gorzej reagują na insulinę, co prowadzi do wzrostu jej produkcji przez trzustkę. Insulina jest hormonem, który zmniejsza stężenie glukozy we krwi poprzez zwiększenie jej wchłaniania do komórek i hamowanie jej uwalniania z wątroby do krwi. Przy insulinooporności do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy potrzebne są coraz większe stężenia insuliny.

Przyczyna insulinooporności

Najczęstszą przyczyną rozwoju insulinooporności jest nadwaga i otyłość, a także niektóre schorzenia endokrynologiczne. Należy podkreślić, że insulinooporność nie jest przyczyną nadwagi i otyłości, tylko jej skutkiem. Zaburzenie produkcji insuliny i regulacji poziomu glukozy wywołuje początkowo stan przedcukrzycowy, a następnie cukrzycę typu 2. Wówczas poziom glukozy we krwi jest przewlekle podwyższony, co z kolei skutkuje rozwojem wielu powikłań. Insulinooporność jest składową cukrzycy typu 2, ale często też poprzedza jej rozpoznanie. Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny stosować tzw. dietę cukrzycową, w której duży nacisk kładzie się na produkty o niskim indeksie glikemicznym i regularne spożywanie posiłków.

Dlaczego indeks glikemiczny jest ważny?

Indeks glikemiczny (IG) określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. IG możemy oznaczyć w produktach, które zawierają jakiekolwiek węglowodany ulegające strawieniu w przewodzie pokarmowym, dlatego możliwe jest określenie go dla warzyw, owoców, produktów mlecznych (z uwagi na obecność dwucukru laktozy), a także zbóż i produktów zbożowych. Produkty z niskim indeksem glikemicznym powodują powolny wzrost poziomu glukozy we krwi oraz powolny jego spadek, dają też dłuższe uczucie sytości.

Na czym polega dieta cukrzycowa?

W tego rodzaju diecie przede wszystkim wykluczamy węglowodany proste (inaczej cukry proste) w postaci słodyczy, słodkich wyrobów cukierniczych, soków owocowych. Owoce są dozwolone w niewielkiej ilości (owoce to też cukry proste w postaci fruktozy) – mogą to być np. owoce jagodowe z niskim IG. Podstawę jadłospisu powinny stanowić warzywa dodawane do każdego posiłku – najlepiej surowe, gdyż mają niższy indeks glikemiczny. 1/4 składu posiłków to ryby, mięso drobiowe, chudy nabiał, jaja, strączki.

Produkty zbożowe w diecie cukrzycowej

Ostatnią ćwiartkę na talerzu w każdym posiłku powinny zajmować produkty zbożowe. Ważne, by w diecie cukrzycowej wybierać przede wszystkim te pełnoziarniste, charakteryzujące się niskim IG i dużą zawartością błonnika. Uwzględniamy więc w jadłospisie m.in. otręby, ciemne pieczywo z pełnoziarnistej mąki, grube kasze (m.in. pęczak) i makarony pełnoziarniste.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:
https://m.facebook.com/Glutenowy-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy-obalamy-mity-potwierdzamy-fakty-108553361621363/
https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/




POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę