informacje
o stosowaniu
® zarejestrowana nazwa ADAMA Polska

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Francja

19 czerwca 2002

Departament Nievre we Francji jest regionem typowo rolniczym. Rolnicy trudnią się głównie uprawą winorośli i wyrobem win, które sprzedają później w winiarniach lub bezpośrednio w gospodarstwach. Źródłem dochodu jest też turystyka wiejska. Ma ona już około 30-letnią tradycję. Faktem jest, że farmerzy umieją ją organizować i przystosowywać swoje gospodarstwa do ruchu turystycznego. Agroturystyce sprzyjają naturalne warunki geograficzno-przyrodnicze. Turyści mogą znaleźć tutaj: ciszę, spokój, czyste powietrze, dużo zieleni (lasy, łąki). Stoki wzniesień porasta winorośl, bardzo pięknie wyglądająca nawet jesienią. Na turystykę wiejską składa się także sieć dobrze zorganizowanych gospod, w gospodarstwach rolnych i funkcjonujących obok gospodarstw. Wszystkie wiejskie jadłodajnie mają specyficzny, surowy wystrój wnętrz, nawiązujący do dawnego wiejskiego budownictwa. Ściany z kamienia, cegły i zaprawy murarskiej nie zawsze są otynkowane. Elementami wystroju są drewniane słupy i belki stropowe. Niektóre pomieszczenia zaadaptowano po dawnych budynkach inwentarskich (owczarnie, stajnie). Posiłki serwowane w gospodarstwach sporządzane są na bazie produktów pochodzących z gospodarstw. Jeżeli gospodarstwo zajmuje się chowem bydła mięsnego to wśród dań obiadowych są najczęściej: tuszonka wołowa (z weka) z bagietką (wypiek z gospodarstwa), duszona wołowina z ziemniakami. Do każdego posiłku (z wyjątkiem śniadań) podaje się w dużych ilościach surówki, najczęściej ze świeżych warzyw: sałaty, marchewki, czerwonej kapusty, a obok do polania sos w sosjerkach. Serwowane są różnego rodzaju przystawki, również z owoców morza. Potrawy podaje się w glinianych miskach. Na koniec desery (lody, ciasta) oraz zawsze około pięciu gatunków sera (białe, żółte, pleśniowe, owcze itp.). Francja jest krajem słynącym z wina i właśnie serów. Mówi się, że mają tyle gatunków sera ile jest dni w roku. I te swoje atuty kulinarne sprzedają turystom przyjeżdżającym na wieś. Podobny wystrój, nawiązujący do wiejskiego, mają restauracje funkcjonujące na terenach wiejskich, ale nie związane bezpośrednio z gospodarstwami. Na oczach gości przygotowuje się np. krwiste befsztyki wołowe z rusztu. Do każdego posiłku z wyjątkiem śniadań podaje się w dzbankach wodę i wino (to korzystnie wpływa na trawienie).

Francuskie gospodarstwa urządzono z dużą prostotą. Są to duże podwórza porośnięte trawą, a na środku np. skromna rabata, kopczyk usypany z ziemi i kamieni oraz kilka sadzonek kwiatów. Całe gospodarstwo, a nawet pastwiska, otoczone są pielęgnowanymi żywopłotami ze specjalnych odmian żywotnika i drzewek laurowych. Żywopłoty strzyżone są na różnej wysokości: wysokie (przy domach) i niskie (gospodarstwo, pastwisko). To, co daje się odczuć w czasie pobytu w gospodarstwach (i nie tylko), to miła i sprawna obsługa. Gospodarze i gospodynie (które są właścicielkami gospodarstw i jadłodajni na farmach) bardzo serdecznie przyjmują swoich gości. Na koniec trzeba dodać, że rolnicy serwują turystom w swoich gospodarstwach wąskie pakiety usług: jedni proponują klientom wyżywienie, drudzy noclegi i nawzajem siebie polecają.

Opracowano na podstawie: Anna Holuk (Rolnicze Wieści), www.atomnet.pl/~nova

POWIĄZANE

Odkrywanie lokalnej kuchni jest bez wątpienia jednym z najprzyjemniejszych aspek...

W tym roku przypada 20. rocznica powstania Stowarzyszenia Roter Hahn (tłum. niem...

12 placówek agroturystycznych zostało we wtorek laureatami konkursu "Na wsi najl...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę