Coraz częstsze susze, degradacja gleby i wiele innych czynników stanowią problem dla rolnictwa. W celu uzyskania odmian bardziej odpornych, także na choroby, mo...
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA publikuje wytyczne dotyczące dobrowolnego angażowania się przed wprowadzeniem na rynek żywności pochodzącej z rośli...
Trwa okres, w którym wielu inspektorów PIORiN intensywnie kontroluje uprawy roślin pod kątem obecnościGMO. Zadanie to wykonujemy od 2018 r., a wynika ono z usta...
W obecnym czasie zarówno polski jak i światowy sektor mleczarki stoi w obliczu ogromnych wyzwań i problemów, jakie niesie ze sobą wojna w Ukrainie. Sytuacji nie...
Modyfikacje genetyczne organizmów i produkty żywnościowe zawierające GMO lub od niego wolne, a także ich oznaczanie i identyfikacja to wciąż aktualne kwestie...
„Bez GMO" oraz „Wyprodukowano bez stosowania GMO" - takich oznaczeń na produktach spożywczych szukają osoby, którym zależy na tym, by kupowana żywność przede...
Większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO – wska...
Szybki rozwój metod inżynierii genetycznej spowodował, że rośnie liczba roślin ze zmutowanym genomem, ale również pojawiają się pytania, czy te rośliny są, czy ...
Wiedza na temat wpływu GMO (Genetically Modified Organism) na człowieka jest nieustannie rozwijającym się obszarem nauki, a badania naukowe niemal każdego dnia ...