aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Muzeum Chleba w Radzionkowie

19 czerwca 2002

Z pewnością warto zobaczyć jedyne w Polsce Muzeum Chleba w Radzionkowie k/Bytomia. Inicjatorem i organizatorem Muzeum jest pan Piotr Mankiewicz. Oto, jaka idea przyświecała twórcy:
" Muzeum powstało z szacunku dla historii i z potrzeby serca. Zgromadzone zostały w nim eksponaty, zbierane przez wiele lat, wszystko co służyło wykonaniu chleba i wszystko co o szacunku dla chleba zaświadcza. Gośćmi szczególnie ważnymi w Muzeum są i będą dzieci. Bo od szacunku dla kromki, naszej strawy powszedniej już tylko krok do szacunki dla najbliższych, do kraju rodzinnego, do otaczającego nas świata. Intencją naszą jest również uświadomienie wszystkim, że spośród najróżniejszych wypieków nasz polski, tradycyjny chleb nie ma sobie równego. Muzeum i jego bardzo liczne zbiory skierowane są do młodzieży, acz nie tylko; zwiedzający mogą na miejscu własnoręcznie uformować pieczywo i je upiec, co uatrakcyjnia zwiedzanie i przybliża pracę piekarzy. Ze względu na licznie przybywającą młodzież podwórzec zamieniony został w minipoletka najczęściej występujących w Polsce zbóż. 

Nasze zbiory muzealne gromadziliśmy przez około 10 lat, a są to między innymi tematyczne pocztówki, maszyny i urządzenia, narzędzia, wyposażenie wnętrz, dokumenty z okresu XIX i XX wieku oraz archiwalne dokumenty z XVI i XVII wieku. Nasze muzeum jest jedynym poświeconym piekarstwu i ciastkarstwu muzeum w krajach Europy Wschodniej, porównywalne jedynie z podobnymi placówkami w Niemczech, Szwajcarii i Francji. Naszą ideą jest kultywowanie i uczenie szacunku do chleba oraz związanych z nim polskich tradycji."

 

MUZEUM CHLEBA
ul. Z. Nałkowskiej 5
41-922 RADZIONKÓW
tel./fax: (032) 286 67 35
tel.: (032) 387-17-60 .. 61
tel.: (032) 289-74-73 .. 74

 

Obecnie Muzeum czynne jest od pon. do pt. w godz. od 800 do 1530.Ceny biletów dla indywidualnych zwiedzających wynoszą 3 zł oraz 5 zł z możliwością wypieku (po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym).

Źródło: www.muzeum-chleba.pl/informacje.htm

POWIĄZANE

Rozpoczyna się II edycja konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turys...

Co  dziesiąte jabłko uprawiane w Europie pochodzi z Południowego Tyrolu, z tego ...

Włochy od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem Polaków, a Rzym, Mediolan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę