informacje
o stosowaniu
® zarejestrowana nazwa ADAMA Polska

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Kozie grzyby sposobem na biopaliwo

29 lutego 2016
Kozie grzyby sposobem na biopaliwo
PAP / Łukasz Ogrodowczyk

Żyjące w przewodzie pokarmowym kóz, owiec, a nawet słoni grzyby mogą pomóc w wytwarzaniu tańszych biopaliw - informuje „Science”.

Legendarna zdolność kóz i owiec do żywienia się gałęziami, gazetami czy skarpetkami ma związek z obecnymi w ich przewodzie pokarmowym grzybami. Grzyby te wytwarzają enzymy zdolne do trawienia różnorodnych materiałów pochodzenia roślinnego.

Obrońcy środowiska od dawna krytykowali obecną generację biopaliw wytwarzanych z roślin uprawnych takich jak kukurydza, ponieważ wymagają one rozległych terenów po uprawę, co powoduje wzrost cen żywności i uderza w najbiedniejszych. Jednocześnie nie istnieją skuteczne metody zagospodarowania ogromnych ilości organicznych odpadów.

W przypadku materiałów takich, jak wióry i trawa główną przeszkodą jest mocna ściana komórkowa zbudowana z cząsteczek celulozy. Aby przemysłowo rozłożyć celulozę na cukry proste, potrzebna jest wysoka temperatura oraz stosowanie chemikaliów. To postępowanie kosztowne i skomplikowane.

Naukowcy z University of California w Santa Barbara oraz Harper Adams University (Wielka Brytania) postanowili zatem skorzystać z drobnoustrojów zamieszkujących przewód pokarmowy kóz, owiec i koni. W tym celu zabrano próbki świeżego kału z zoo i stajni. Udało się wyizolować trzy gatunki rozkładających celulozę grzybów, które wydzielają setki enzymów trawiące różnego rodzaju roślinne odpady.

Enzymy te okazały się skuteczniejsze w trawieniu drewna od najlepszych udoskonalonych genetycznie enzymów wykorzystywanych dotąd w przemyśle biopaliw. Gdy zaś zamiast drewna grzybom zapewniono dopływ cukrów, okazały się wyjątkowo elastyczne i szybko zaczęły wytwarzać inne enzymy.

(PAP)


POWIĄZANE

Dwie trzecie energii jest obecnie zarządzane nieefektywnie, a do 2050 roku będzi...

4 marca 2019 r. Komisja Europejska opublikowała sprawozdanie z wdrażania planu d...

Doceńmy rolę pszczół, które są tak ważne dla procesu zapylania roślin jadalnych,...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę