Ceny - Drób

2 lutego 2007

Na rynku drobiu widać już pierwsze oznaki malejącej podaży. Hodowcy związani z dużymi zakładami utrzymują wielkość produkcji, ale Ci którzy nie mają podpisanych umów kontraktacyjnych, bali się po raz kolejny ryzykować wstawień przy nieopłacalnych cenach.

Teraz na wolnym rynku towaru zaczyna brakować, a ceny coraz wyższe, najczęściej przekraczają już 3 złote za kilogram. Taka sytuacja powoli pozwala na zwrot kosztów produkcji.

Duże firmy, tez musiały zdecydować się na podwyżki, choć u nich są one zdecydowanie mniejsze od 5 do 15 groszy za kilogram. To konieczne aby zatrzymać przy sobie hodowców i chociaż w części zrekompensować im drożejące pasze – mówią przetwórcy.

1. żywiec drobiowy zł/kg
ceny skupu netto
brojlery
umowy kontraktacyjne 2,55 – 2,65
wolny rynek 2,80 – 3,35
indory 4,35 – 4,40
indyczki 4,10 – 4,15

Minimalne podwyżki także na rynku indyków. Tu ceny w całym kraju bardzo zbliżone. Indyczki skupowane są od 4 złotych 10 groszy za kilogram, indory od 4 złotych 35 groszy.

2. żywiec drobiowy zł/kg
ceny skupu I 2007 I 2006 I 2005
brojlery 2,61 2,43 2,83
indory 4,21 3,54 3,96
indyczki 3,95 3,32 3,72

W styczniu tego roku w porównaniu z tym samym okresem 2006 ceny skupu indyków były wyższe prawie o 1/5, brojlerów zaledwie o 7 %.


POWIĄZANE

Ostatnio coraz głośniej mówi się o zapowiedziach chińskich władz dotyczących sto...

Jak donosi agencja Reuters, chińskie władze wprowadziły tymczasowy zakaz importu...

Narastają kłopoty brazylijskiego przemysłu mięsnego z powodu dużej liczby zakaże...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę