aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Drób

15 maja 2008
Nie sprawdziły się prognozy sprzed dwóch tygodni i na rynku drobiu jest coraz drożej. Transakcji np. na skórki drobiowe byłoby zdecydowanie więcej, ale cena kilograma musiałyby być o co najmniej 40 groszy niższa. Podobnie jest z mięsami produkcyjnymi.

Mięsa drobne drobiowe kosztują nawet powyżej 9 złotych, podczas, gdy wołowa dwójka to koszt około 7 złotych. Przetwórców nie trzeba więc przekonywać co wybrać. Ważnym powodem, zdaniem maklerów, coraz wyższych cen, są braki w surowcu. Pewnych towarów nie można dostać, o zakup innych trzeba umiejętnie zabiegać. Poszukiwane są głownie skrzydła i ćwiartki, o kupnie serc część przetwórców przestała już nawet marzyć.

Im wieprzowe mięso jest droższe, tym wyższe są ceny drobiu. I przynajmniej do końca przyszłego tygodnia ceny będą jeszcze rosły, zwłaszcza świeżych elementów. Handlowcy już zacierają ręce, bo zbliża się kolejny długi majowy weekend, a wraz z nim wielkie grillowanie. A konsumenci już dziś zamiast drogiej karkówki wybierają, np. filety z kurczaka.

Elementy drobiowe - giełdy towarowe

ceny transakcyjne         zł/kg

filety
    z kurczaka    11,40 – 11,50
    z kury rosołowej     9,70 –  9,90
    z kury mięsnej    10,10 – 10,30

ćwiartki             4,10 – 4,60
skrzydła        4,00 – 4,50


POWIĄZANE

Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Iran rozpoczyna wysyłki jaj k...

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę