aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Drób

20 marca 2009
Transakcji jak na lekarstwo, ale nie ze względu na brak popytu, a wręcz przeciwnie.
Zainteresowania drobiem od około dwóch tygodni jest tak duże, że na giełdach brakuje towaru. Ceny albo utrzymują się na wysokim poziomie z ubiegłego tygodnia, albo pną się w górę – wszystko zależy od dostępności i popularności asortymentu.

Bardzo dużą popularnością cieszą się podroby. Jeśli jeszcze jakiś czas temu, można było mówić o surowcu odkładającym się w magazynach, teraz mroźnie świecą pustkami.

Podroby – giełdy towarowe
oferty sprzedaży    zł/kg
serca z indyka       3,40 – 3,40
serca z kurczaka     4,00 – 5,10
wątróbki z indyka    3,91 – 4,45    
wątróbki z kurczaka  2,45 – 4,50
żołądki z kurczaka   4,00 – 4,50

O ile serca i wątróbkę można jeszcze czasami kupić, to z żołądkami jest już dużo większy problem, bo praktycznie nie ma ich w ofertach. Klienci zaopatrują się teraz w większość towaru najczęściej bezpośrednio na rynku i na giełdach tylko dokupują surowiec. Dobrze jest więc mieć stałego dostawcę, który zagwarantuje odpowiednią ilość drobiu.

Elementy drobiowe - giełdy towarowe
oferty sprzedaży        zł/kg
skrzydła z kurczaka            1,50 – 4,90
ćwiartki z kurczaka            5,50 – 6,00
mięsa drobne z piersi    z kurczaka    7,80 – 8,10
mom z indyka                 2,40 – 2,70
skrzydła z indyka            5,40 – 5,80
mięsa drobne z piersi    z indyka     10,00 – 10,30

A poszukiwane jest w zasadzie wszystko. Najpopularniejszy jest teraz asortyment typowo produkcyjny – mięsa drobne z piersi czy mięsa mechanicznie odkostnione, a ich ceny codziennie są wyższe. Podobnie rosną notowania elementów szlachetniejszych.

Elementy drobiowe - giełdy towarowe
oferty sprzedaży        zł/kg
podudzia z kurczaka        6,20 – 6,50
nogi z kurczaka            6,20 – 10,50
filety z piersi z kurczaka    11,80 – 11,90
podudzia z indyka         5,40 – 9,70
uda z indyka             10,20 – 10,30
filety z piersi z indyka     11,60 – 12,60

Stawki za nogi czy udźce przekroczyły już 10 złotych za kilogram. W górę pną się także ceny filetów z piersi. Ten typowo eksportowy surowiec z kurczaków kosztuje około 12 złotych za kilogram, z indyków blisko 13 złotych.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę