OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Drobiowe wędliny trzymają się mocno

28 marca 2006

Widmo ptasiej grypy zrobiło swoje. Spadek popytu na białe mięso boleśnie odczuwa cała branża. Ale są i wyjątki. Producenci wędlin drobiowych wciąż mają zyski.

Od 3 lat spożycie wędlin drobiowych ciągle rośnie. Dlatego wiele zakładów już teraz zwiększyło produkcję nawet o połowę. Szacuje się, że udział wyrobów z drobiu na rynku wędliniarskim niedługo sięgnie ¼-tej.

Zdaniem przetwórców może być to szansa na odbudowanie spadającego ostatnio spożycia drobiu. Bo na rynku jest coraz spokojniej.

Na spożycie drobiu nie wpływają już nawet kolejne doniesienia o nowych ogniskach choroby. Dlatego drobiarze mówią o mozolnym odrabianiu strat.


POWIĄZANE

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, brazylijscy eksporterzy wy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę