Dużo drobiu na rynku

5 sierpnia 2005
Drób jeszcze nie tanieje i na rynku jest go dużo, ale trudno mówić o wielkich zakupach i rekordowych zarobkach. Miesiąc temu ćwiartki kurczaka można było wyeksportować za prawie 6 złotych za kilogram, teraz nie eksportuje się go prawie w ogóle.

Nasz główny odbiorca - Ukraina znów ma zamknięte granice. Do tego dochodzi brak popytu w innych krajach bloku wschodniego. Odczuwają to nie tylko producenci w Polsce, ale także w Anglii, Holandii czy Francji.

Spadek popytu na mięsa drobiowe nie spowodował jeszcze obniżek cen. A wszystko za sprawą upalnej pogody i sezonu grillowego. Klienci kupują duże ilości ud, skrzydeł i filetów. Zdaniem maklerów takie ceny utrzymają się jednak tylko do jesieni, a potem zaczną spadać


POWIĄZANE

Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) trwa trend wzrostowy ...

Drobiarski świat z zapartym tchem śledzi czy grypa ptaków dotrze w tym sezonie d...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę