aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Gęś biała włoska

19 czerwca 2002

Rasa wyhodowana we Włoszech. Cechuje się dużą masą ciała i dobrą nieśnością. Ubarwienie ptaków jest białe. Głowa osadzona na długiej szyi, jest mała, o stosunkowo długim, pomarańczowoczerwonym dziobie i dużych oczach umiejscowionych wysoko. Tułów jest długi, łagodnie zaokrąglony z wypukłą piersią. Skoki są mocne i czerwonopomarańczowe. Samice są dobrymi nioskami - ze względu na brak skłonności do wysiadywania jaj. W sezonie nieśnym znoszą 50 - 70 białych jaj, o masie jaja 150 - 170 g. Gęsi te doskonale nadają się do tuczu owsem i produkcji stłuszczonych wątrób. Masa tuczonych 16 - 17- tygodniowych gąsiorów wynosi 6,0 - 6,5 kg, a gęsi - 5,5 - 6,0 kg, natomiast masa stłuszczonych wątrób wynosi 450 - 1200 g.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę