OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Hodowle ekologiczne nie zawsze bezpieczne

7 marca 2003

Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że kurczęta utrzymywane według zasad rolnictwa ekologicznego znacznie częściej są zakażone bakteriami Campylobacter, niż ptaki chowane zgodnie z normami rolnictwa intensywnego.

Bakterie te wykryto we wszystkich przebadanych stadach kurcząt ekologicznych (65 stad) i w 50% stad utrzymywanych według zasad rolnictwa intensywnego (przebadano 205 stad). Naukowcy uważają, że zasadniczy wpływ na poziom zakażenia ptaków ma system utrzymania. Normy dotyczące rolnictwa ekologicznego mówią, że ptaki powinny przebywać na wybiegach. A to właśnie wybiegi stanowią największy rezerwuar zarazka i tam najczęściej dochodzi do zakażenia ptaków.

Podobne wyniki badań uzyskali również naukowcy duńscy.


POWIĄZANE

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, brazylijscy eksporterzy wy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę