aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Niskie ceny drobiu

3 października 2005

Niczego nie brakuje i w najbliższym czasie brakować nie będzie - mówią maklerzy handlujący drobiem. Z sytuacji powinni cieszyć się i konsumenci i przetwórcy, bo ceny surowca są coraz niższe. W porównaniu z ubiegłym rokiem to spadek średnio o 10%. Wyjątkiem są tylko filety z kurczaka, których cena jest o złotówkę wyższa. Najbardziej staniały tuszki. Kilogram wyceniany jest teraz na 4 złote. To o 40 groszy mniej niż jeszcze tydzień temu.

Mniej kosztują też ćwiartki i uda. Powody obniżek są co najmniej dwa. Pierwszy to wyjątkowo duża podaż towaru. Drugi to wyjątkowo słaby popyt. Zakupy są skromne, a rynek drobiu w takich sytuacjach reaguje znacznie szybciej i wyraźniej niż to się dzieje w przypadku wołowiny czy wieprzowiny. Nadal w ofertach pojawiają się sprowadzane z krajów starej Unii Europejskiej oraz państw zamorskich elementy tańsze niż krajowe. Ale to w żaden sposób nie destabilizuje naszego rynku - ocenia Ireneusz Grzeszczyk z Giełdy Łódzkiej.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę