OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Normy handlowe i wymogi dla producentów żywca drobiowego

3 marca 2003

Rynek mięsa drobiowego w Unii Europejskiej jest regulowany głównie przez Rozporządzenie Rady 2777/75 dotyczące standardów marketingowych. Kolejne dwa Rozporządzenia Rady (EWG) 1906/90 i Komisji (EWG) 1538/91 dotyczą standardów jakościowych obowiązujących na tym rynku. Standardy odnoszą się do do sposobów klasyfikowania, warunków prezentacji, zawartości wody, klasyfikacji wagowej i innych kryteriów, które muszą być spełnione (np. rodzaj pasz, które mogą być stosowane, metody chowu, zarówno w pomieszczeniach zamkniętych jak i otwartych). Kryteria produkcyjne obejmują parametry dotyczące zagęszczenia, minimalny zakres dostępu do otwartych strumieni powietrza, czy wiek uboju.

System wewnętrznej regulacji rynku drobiu został wprowadzony w UE w celu poprawienia jakości mięsa drobiowego. Zgodnie z powyższymi regulacjami na rynku wewnętrznym Unii Europejskiej obowiązują:

  • normy jakościowe mięsa drobiowego (np. mięso schłodzone, mrożone, głęboki mrożone, klasy handlowe A i B dla mięsa oraz A, B, C dla jaj, klasy wagowe dla mięsa drobiowego mrożonego i głęboko mrożonego, ustalenie poziomu wody obcej w mięsie);
  • obligatoryjne oznakowanie mięsa;
  • posiadanie przez zakład ubojowy lub przetwórczy mięsa drobiowego numeru rejestracyjnego nadawanego przez wyznaczony urząd państwa członkowskiego;
  • prowadzenie przez producentów szczegółowej dokumentacji odnośnie ilości wstawionych i sprzedanych ptaków, nazwy odbiorcy;
  • kontrola na wszystkich etapach obrotu (pobieranie prób) przez instytucję nadzorującą wyznaczoną przez każde państwo.

Normy handlowe na mięso drobiowe

Wymogi dla producentów drobiu


POWIĄZANE

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, brazylijscy eksporterzy wy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę