Agrolok_280518

Sytuacja na rynku drobiu

30 sierpnia 2005

Na razie nikt nie narzeka. Ceny skupu żywca drobiowego są bardzo wysokie, zdaniem przetwórców nawet zbyt wysokie. W małych ubojniach dochodzą do 3 złotych 40 groszy za kilogram. Ale nawet w dużych zakładach ceny nieznacznie poszły w górę.

Powód to mniejsza niż zapotrzebowanie podaż kurczaków. Przetwórcy szacują, że około 15 % kurników jest teraz wyłączonych z produkcji. Wcześniej hodowcy nie mieli pieniędzy na remonty. Teraz szturmem ruszyli z unowocześnianiem obiektów.

Mimo wysokich cen surowca nie narzekają też przetwórcy. Bo eksport idzie cały czas. Spokój mąci tylko widmo ptasiej grypy. Stabilne są ceny indyków. Zdaniem ekspertów w tym roku może uda się zapobiec zimowemu spadkowi cen. Ceny mięsa drobiowego wysokie. Filety na rynku krajowym kosztują prawie tyle samo co na eksport.


POWIĄZANE

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski i chiński minister generalnej admini...

W drugiej części tego roku handel mięsem drobiowym będzie charakteryzował się ba...

Nie maleje liczba przypadków zakażeń salmonellą, której źródłem są przydomowe ku...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę