Zakończył sie kolejny, regionalny etap ogólnokrajowego konkursu "Polskie danie dla Europy". Tym razem brali w nim udział kucharze z Małopolski, Podkarpacia i Lubelszczyzny.
Finał odbywał się w Krakowie i był czwartym z ośmiu odbywających się w całym kraju finałów regionalnych. Najlepsza potrawa ma szansę promować Polskę na unijnych stołach.
Jak zwykle, regulaminowo przez dwie godziny trwało wielkie gotowanie na oczach widzów. Była m.in.zupa rybna z pulpetami, łazanki z kapustą po neandertalsku, miodowy orzeszek, przysmak z daktylami i pierogi z kominków. Wygrał jednnak pasztet z selera, przyrządzony przez panią Jadwigę Bobek z Bolesławca.
Organizatorzy chcą znaleźć najsmaczniejszą, nową polską potrawę. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie. Zwycięzca zostanie uhonorowany tytułem "Ambasadora polskiej kuchni".