Żywienie bażantów w okresie wzrostu
Żywienie bażantów w okresie wzrostu jest zależne od tego w jakim celu bażanty są odchowywane. Żywienie intensywne stosuje się, gdy odchowujemy ptaki z przeznaczeniem na ubój. Żywienie ekstensywne, gdy ptaki odchowane będą wypuszczane na tereny łowieckie. Pierwszy sposób żywienia pozwala na wychów ptaków o masie od 1,0-1,2 kg i dobrym opierzeniu. Uzyskanie takich bażantów jest możliwe przy żywieniu mieszankami pełnoporcjowymi, wysokoenergetycznymi. Drugi sposób żywienia pozwala na wychów ptaków lżejszych, ale bardzo żywotnych i łatwo adaptujących się do naturalnych warunków życia. Aby uzyskać takie ptaki należy poza mieszankami pełnoporcjowymi dostarczyć na wybiegi zielonki z rzepaku, słonecznika, owsa, topinamburu. Wartości pokarmowe pasz stosowanych w żywieniu intensywnym i ekstensywnym bez uwzględnienia zielonek przedstawiają tabele.
| Odchów intensywny – normy żywienia rosnących bażantów | |
| Składniki w 1kg paszy | Wiek w tygodniach 0 - 3 4 - 10 11 - 16 | 
| EMN(MJ) Białko ogólne (%) Włókno surowe (%) | 11,3               11,7          11,7 29 23 19 do 3,5 do 4,5 do 5,0 | 
| Odchów ekstensywny – normy żywienia rosnących bażantów | |
| Składniki w 1kg paszy | Wiek w tygodniach 0 - 4 5 - 12 13 - 18 | 
| EMN(MJ) Białko ogólne (%) Włókno surowe (%) | 11,3              11,7             11,7 26 17 14 do 3,5 do 4,5 do 5,0 | 
Zasadnicza różnica między żywieniem intensywnym, a ekstensywnym polega na zmianie stosunku energetyczno-białkowego paszy. W badaniach dotyczących żywienia bażantów sprawdza się przydatność pasz, koszty żywienia i efekty odchowu. Badania dotyczyły obniżenia kosztów żywienia młodych bażantów poprzez obniżenie ilości składników pokarmowych i zastąpienie pasz importowanych krajowymi. W okresie 8 tygodni odchowu sprawdzono wpływ obniżonego poziomu białka , dodatek L-lizyny i soli kuchennej oraz zmniejszony udział pasz zwierzęcych na wyniki odchowu (patrz tabela - skład mieszanek używanych w żywieniu bażantów) Na podstawie tych badań stwierdzono, że mieszanki treściwe sporządzone z komponentów krajowych o obniżonej ilości białka i pasz pochodzenia zwierzęcego umożliwiają uzyskanie w 8 tygodniu życia bażantów o średniej masie 526 g (520-533 g) i zużyciu 2,94 kg (2,883 kg · 3,013 kg) paszy na 1 kg masy ciała. Dodatek soli i lizyny nie zmienił wyników odchowu.
| Skład mieszanek używanych w żywieniu bażantów | ||||
| Składniki % | Okres żyw.    1 - 4 tydz. | Okres żyw.5 - 8 tydz. | ||
| PH-1 | doświadczalna | PH-2 | doświadczalna | |
| Otręby pszenne | 6,2 | 6,0 | 7, 4 | 6,0 | 
| Śruta pszenna | 15,0 | 35,0 |  5,5 | 47,0 | 
| Śruta kukurydziana | 15,0 | - | 27,0 | - | 
| Śruta owsiana | 3,0 | - | 5,0 | - | 
| Śruta jęczmienna | - | 10,0 | 10,0 | 10,0 | 
| Susz z traw | 3,5 | 4,0 |   5,0 | 4,0 | 
| Śruta sojowa | 30,0 | 23,0 | 18,0 | 15,0 | 
| Śruta lniana | 2,0 | - | - | - | 
| Śruta rzepakowa | - | 5,0 | - | 5,0 | 
| Mączka rybna | 8,0 |       - | 7,0 | - | 
| M. mięsno - kostna | 5,0 | 4,0 | 5,0 | 2,0 | 
| Mączka z krwi | - | 4,0 | - | 2,0 | 
| Mleko w proszku | 6,0 | - | 4,5 | - | 
| Drożdże | 2,0 | 5,0 | 2,0 | 5,0 | 
| Kreda pastewna | 0,6 | 1,2 | 1,7 | 1,2 | 
| Fosforan past. | 1,2 | 1,25 | 1,4 | 1,25 | 
| Polfamiks iPremiks | 0,5 | 1,0 | 0,5 | 1,0 | 
| NaCl | - | 0,3 | - | 0,3 | 
| L-lizyna | - | 0,25 | - | 0,25 | 
| Białko ogólne | 29,25 | 25,97 | 23,97 | 21,26 | 
| E. metab. | 11,55 |  11,23 | 11,56 | 11,37 | 
| Lizyna | 1,702 |  1,719 | 1,316 | 1,365 | 
| Metionina | 0,563 |  0,381 | 0,479 | 0,320 | 
| Włókno surowe | 4,66 | 4,89 | 4,65 | 4,32 | 
W innych badaniach (Jamroz i inni, 1992) użyli livexu (skoagulowana serwatka z krwią) zamiast mączki rybnej i z krwi, uzyskali wyższe spożycie paszy na 1 kg masy ciała od 4,590 kg do 4,828 kg i podobne wyniki masy ciała w takim samym okresie odchowu. Torgowski i inni. różnicowali żywienie bażantów rosnących pod względem energetyczności paszy przez zastosowanie oleju sojowego w ilości 12,5%- 4,0%. Pasze wysokoenergetyczne zawierały 15,12 MJ, a niskoenergetyczne od 11,85 MJ do 12,22 MJ EM w 1 kg paszy. Wykorzystanie paszy w czasie 12 tygodni odchowu było korzystniejsze (3,385 kg - 3,945 kg) na paszach wysokoenergetycznych w porównaniu do niskoenergetycznych (3,956 kg - 4,561 kg). Badania tych autorów i innych potwierdzają, że bażanty wymagają pasz wysokoenergetycznych.
| Wartość pokarmowa pasz dla rosnących bażantów | ||
| Składniki w 1 kg paszy | 1 - 2 tydzień | 3 - 4 tydzień | 
| Białko surowe % | 32,10 | 28,20 | 
| EM ( MJ ) | 11,85-15,12 | 12,02-15,16 | 
| Włókno surowe | 3,59 | 3,38 | 
| Lizyna ( % ) | 2,08 | 1,77 | 
| Metionina ( % ) | 0,59 | 0,51 | 
| Ca ( % ) | 1,93 | 1,75 | 
| P. przyswajalny ( % ) | 0,96 | 0,87 | 
| Ca: P | 2 : 1 | 2 : 1 | 
| EM/białko | 87,8-112,1 | 101,5-150,0 | 
| Składniki w 1 kg paszy | 5 - 8 tydzień | 9 - 12 tydzień | 
| Białko surowe % | 24,15 |          20,03 | 
| EM ( MJ ) | 12,19-15,22 | 12,22-15,14 | 
| Włókno surowe | 3,17 | 2,99 | 
| Lizyna ( % ) | 1,47 | 1,15 | 
| Metionina ( % ) | 0,45 | 0,38 | 
| Ca ( % ) | 1,60 | 1,77 | 
| P. przyswajalny ( % ) | 0,80 | 0,86 | 
| Ca : P | 2 :1 | 2 :1 | 
| EM/białko | 120,7-150,0 | 145,2-179 | 
Badania ( Woodarda i innych. z 1977 r.) wykazały wpływ diet wysokobiałkowych od 24% do 28% w porównaniu do niskobiałkowych od 16% do 20% na zwiększenie masy ciała, żywotność i szybkość opierzania bażantów odchowanych do 16 tygodnia życia. W skład diety wchodziły pasze: kukurydza 40% - 57% mączka sojowa 15% - 53%, mączka z lucerny 5% i otręby pszenne 0% - 20% oraz zestaw składników mineralnych i witaminowych z dodatkiem L - lizyny. Wysokobiałkowe pasze wpłynęły na wzrost spożycia paszy o 0,35 kg w porównaniu do pasz o niższej zawartości białka. Całkowite spożycie paszy w czasie 14 - 15 tygodni wychowu wahało się od 3,1 kg do 4,4 kg. Torgowski i Stanisławski porównywali zdolności trawienia składników pokarmowych bażantów łownych, kur Leghorn i indyków Beltsvill. Bażanty rosnące i dorosłe charakteryzowały się podobnymi współczynnikami strawności suchej masy, białka ogólnego, tłuszczu surowego i związków bezazotowych wyciągowych jak kury. Jedynie włókno surowe było lepiej trawione przez młode bażanty. Płeć bażantów nie wywierała wpływu na zdolności trawienia składników pokarmowych pasz.
| Wartość pokarmowa pasz dla rosnących bażantów | ||
| Składniki w 1 kg paszy | 1 - 2 tydzień | 3 - 4 tydzień | 
| Białko surowe % | 32,10 | 28,20 | 
| EM ( MJ ) | 11,85-15,12 | 12,02-15,16 | 
| Włókno surowe | 3,59 | 3,38 | 
| Lizyna ( % ) | 2,08 | 1,77 | 
| Metionina ( % ) | 0,59 | 0,51 | 
| Ca ( % ) | 1,93 | 1,75 | 
| P. przyswajalny ( % ) | 0,96 | 0,87 | 
| Ca: P | 2 : 1 | 2 : 1 | 
| EM/białko | 87,8-112,1 | 101,5-150,0 | 
| Składniki w 1 kg paszy | 5 - 8 tydzień | 9 - 12 tydzień | 
| Białko surowe % | 24,15 | 20,03 | 
| EM ( MJ ) | 12,19-15,22 | 12,22-15,14 | 
| Włókno surowe | 3,17 | 2,99 | 
| Lizyna ( % ) | 1,47 | 1,15 | 
| Metionina ( % ) | 0,45 | 0,38 | 
| Ca ( % ) | 1,60 | 1,77 | 
| P. przyswajalny ( % ) | 0,80 | 0,86 | 
| Ca : P | 2 :1 | 2 :1 | 
| EM/białko | 120,7-150,0 | 145,2-179 | 
Żywienie bażantów dorosłych
Ptaki zgromadzone w wolierach zimowych należy karmić tak jak na wolności Pasza przeznaczona na ten okres powinna składać się z pszenicy, jęczmienia, kukurydzy, słonecznika, maku, rzepaku, lnu i konopi. Pasze oleiste mogą stanowić 5-7% dawki. W okresie silnych opadów deszczu lub mrozów można ptakom podawać tłuszcz odpadowy zwierzęcy, który poprawia kondycję i zdrowotność ptaków. Jesienią i zimą bażant zjada 70-80 g paszy. Oprócz nasion należy podawać kapustę pastewną, brukiew, buraki pastewne, bulwy topinamburu wzbogacające organizm bażanta w mikroelementy .Dobrze żywiony ptak w okresie jesieni i zimy spełni swoją rolę w okresie reprodukcji. Żywienie niosek i kogutów rozpoczyna się od momentu zestawienia ich do wolier rodzinowych.
| Normy żywienia bażantów dorosłych | ||
| Składniki w 1 kg paszy | Nie niosące | Niosące | 
| EM N ( MJ ) | 11,7 | 11,7 | 
| Białko ogólne (%) | 13,0 | 19,0 | 
|  Włókno surowe | do 6,0 | do 5,0 | 
| Skład mieszanek treściwych dla niosek bażancich (%) | ||
| Komponenty | PH - 3 |  Z livexem | 
| Śruta pszenna | 10 |        46 | 
| Śruta kukurydziana  | 30 |          - | 
| Śruta jęczmienna  | 13 |        20 | 
| Otręby pszenne | 10 |        10 | 
| Susz z zielonek | 5 |         5 | 
| Śruta poekstrakcyjna | 10 | POWIĄZANEKomentarze
								Bądź na bieżąco
							 Zapisz się do newsletteraKażdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum |