aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Żywienie bażantów

31 marca 2003

Żywienie bażantów w okresie wzrostu

Żywienie bażantów w okresie wzrostu jest zależne od tego w jakim celu bażanty są odchowywane. Żywienie intensywne stosuje się, gdy odchowujemy ptaki z przeznaczeniem na ubój. Żywienie ekstensywne, gdy ptaki odchowane będą wypuszczane na tereny łowieckie. Pierwszy sposób żywienia pozwala na wychów ptaków o masie od 1,0-1,2 kg i dobrym opierzeniu. Uzyskanie takich bażantów jest możliwe przy żywieniu mieszankami pełnoporcjowymi, wysokoenergetycznymi. Drugi sposób żywienia pozwala na wychów ptaków lżejszych, ale bardzo żywotnych i łatwo adaptujących się do naturalnych warunków życia. Aby uzyskać takie ptaki należy poza mieszankami pełnoporcjowymi dostarczyć na wybiegi zielonki z rzepaku, słonecznika, owsa, topinamburu. Wartości pokarmowe pasz stosowanych w żywieniu intensywnym i ekstensywnym bez uwzględnienia zielonek przedstawiają tabele.

Odchów intensywny – normy żywienia rosnących bażantów
Składniki w 1kg paszy
Wiek w tygodniach
0 - 3                     4 - 10           11 - 16
EMN(MJ)
Białko ogólne (%)
Włókno surowe (%)
11,3               11,7          11,7
29                  23             19
do 3,5             do 4,5       do 5,0

 

Odchów ekstensywny – normy żywienia rosnących bażantów
Składniki w 1kg paszy
Wiek w tygodniach
0 - 4                   5 - 12                 13 - 18
EMN(MJ)
Białko ogólne (%)
Włókno surowe (%)
11,3              11,7             11,7
26                 17                14
do 3,5           do 4,5           do 5,0

Zasadnicza różnica między żywieniem intensywnym, a ekstensywnym polega na zmianie stosunku energetyczno-białkowego paszy. W badaniach dotyczących żywienia bażantów sprawdza się przydatność pasz, koszty żywienia i efekty odchowu. Badania dotyczyły obniżenia kosztów żywienia młodych bażantów poprzez obniżenie ilości składników pokarmowych i zastąpienie pasz importowanych krajowymi. W okresie 8 tygodni odchowu sprawdzono wpływ obniżonego poziomu białka , dodatek L-lizyny i soli kuchennej oraz zmniejszony udział pasz zwierzęcych na wyniki odchowu (patrz tabela - skład mieszanek używanych w żywieniu bażantów) Na podstawie tych badań stwierdzono, że mieszanki treściwe sporządzone z komponentów krajowych o obniżonej ilości białka i pasz pochodzenia zwierzęcego umożliwiają uzyskanie w 8 tygodniu życia bażantów o średniej masie 526 g (520-533 g) i zużyciu 2,94 kg (2,883 kg · 3,013 kg) paszy na 1 kg masy ciała. Dodatek soli i lizyny nie zmienił wyników odchowu.

Skład mieszanek używanych  w żywieniu bażantów

Składniki %
Okres żyw.    1 - 4 tydz.
Okres żyw.5 - 8 tydz.
PH-1
doświadczalna
PH-2
doświadczalna
Otręby pszenne
6,2
6,0
7, 4
6,0
Śruta pszenna
15,0
35,0
 5,5
47,0
Śruta kukurydziana
15,0
-
27,0
-
Śruta owsiana
3,0
-
5,0
-
Śruta jęczmienna
-
10,0
10,0
10,0
Susz z traw
3,5
4,0
  5,0
4,0
Śruta sojowa
30,0
23,0
18,0
15,0
Śruta lniana
2,0
-
-
-
Śruta rzepakowa
-
5,0
-
5,0
Mączka rybna
8,0
      -
7,0
-
M. mięsno - kostna
5,0
4,0
5,0
2,0
Mączka z krwi
-
4,0
-
2,0
Mleko w proszku
6,0
-
4,5
-
Drożdże
2,0
5,0
2,0
5,0
Kreda pastewna
0,6
1,2
1,7
1,2
Fosforan past.
1,2
1,25
1,4
1,25
Polfamiks iPremiks
0,5
1,0
0,5
1,0
NaCl
-
0,3
-
0,3
L-lizyna
-
0,25
-
0,25
Białko ogólne
29,25
25,97
23,97
21,26
E. metab.
11,55
 11,23
11,56
11,37
Lizyna
1,702
 1,719
1,316
1,365
Metionina
0,563
 0,381
0,479
0,320
Włókno surowe
4,66
4,89
4,65
4,32

W innych badaniach  (Jamroz i inni, 1992) użyli livexu (skoagulowana serwatka z krwią) zamiast mączki rybnej i z krwi, uzyskali wyższe spożycie paszy na 1 kg masy ciała od 4,590 kg do 4,828 kg i podobne wyniki masy ciała w takim samym okresie odchowu. Torgowski i inni. różnicowali żywienie bażantów rosnących pod względem energetyczności paszy przez zastosowanie oleju sojowego w ilości 12,5%- 4,0%. Pasze wysokoenergetyczne zawierały 15,12 MJ, a niskoenergetyczne od 11,85 MJ do 12,22 MJ EM w 1 kg paszy. Wykorzystanie paszy w czasie 12 tygodni odchowu było korzystniejsze (3,385 kg - 3,945 kg) na paszach wysokoenergetycznych w porównaniu do niskoenergetycznych  (3,956 kg - 4,561 kg). Badania tych autorów i innych potwierdzają, że bażanty wymagają pasz wysokoenergetycznych. 

 Wartość pokarmowa pasz dla rosnących bażantów

Składniki w 1 kg paszy
1 - 2 tydzień
3 - 4 tydzień
Białko surowe %
32,10
28,20
EM ( MJ )
11,85-15,12
12,02-15,16
Włókno surowe
3,59
3,38
Lizyna ( % )
2,08
1,77
Metionina ( % )
0,59
0,51
Ca ( % )
1,93
1,75
P. przyswajalny ( % )
0,96
0,87
Ca: P
2 : 1
2 : 1
EM/białko
87,8-112,1
101,5-150,0
Składniki w 1 kg paszy
5 - 8 tydzień
9 - 12 tydzień
Białko surowe %
24,15
         20,03
EM ( MJ )
12,19-15,22
12,22-15,14
Włókno surowe
3,17
2,99
Lizyna ( % )
1,47
1,15
Metionina ( % )
0,45
0,38
Ca ( % )
1,60
1,77
P. przyswajalny ( % )
0,80
0,86
Ca : P
2 :1
2 :1
EM/białko
120,7-150,0
145,2-179

Badania ( Woodarda i innych. z 1977 r.) wykazały wpływ diet wysokobiałkowych  od 24% do 28% w porównaniu do niskobiałkowych od 16% do 20% na zwiększenie masy ciała, żywotność i szybkość opierzania bażantów odchowanych do 16 tygodnia życia. W skład diety wchodziły pasze: kukurydza 40% - 57% mączka sojowa 15% - 53%, mączka z lucerny 5% i otręby pszenne 0% - 20% oraz zestaw składników mineralnych i witaminowych z dodatkiem L - lizyny. Wysokobiałkowe pasze wpłynęły na wzrost spożycia paszy o 0,35 kg w porównaniu do pasz o niższej zawartości białka. Całkowite spożycie paszy w czasie 14 - 15 tygodni wychowu wahało się od 3,1 kg do 4,4 kg. Torgowski i Stanisławski porównywali zdolności trawienia składników pokarmowych bażantów łownych, kur Leghorn i indyków Beltsvill. Bażanty rosnące i dorosłe charakteryzowały się podobnymi współczynnikami strawności suchej masy, białka ogólnego, tłuszczu surowego i związków bezazotowych wyciągowych jak kury. Jedynie włókno surowe było lepiej trawione przez młode bażanty. Płeć bażantów nie wywierała wpływu na zdolności trawienia  składników pokarmowych pasz.

Wartość pokarmowa pasz dla rosnących bażantów

Składniki w 1 kg paszy
1 - 2 tydzień
3 - 4 tydzień
Białko surowe %
32,10
28,20
EM ( MJ )
11,85-15,12
12,02-15,16
Włókno surowe
3,59
3,38
Lizyna ( % )
2,08
1,77
Metionina ( % )
0,59
0,51
Ca ( % )
1,93
1,75
P. przyswajalny ( % )
0,96
0,87
Ca: P
2 : 1
2 : 1
EM/białko
87,8-112,1
101,5-150,0
Składniki w 1 kg paszy
5 - 8 tydzień
9 - 12 tydzień
Białko surowe %
24,15
20,03
EM ( MJ )
12,19-15,22
12,22-15,14
Włókno surowe
3,17
2,99
Lizyna ( % )
1,47
1,15
Metionina ( % )
0,45
0,38
Ca ( % )
1,60
1,77
P. przyswajalny ( % )
0,80
0,86
Ca : P
2 :1
2 :1
EM/białko
120,7-150,0
145,2-179

Żywienie bażantów dorosłych

Ptaki zgromadzone w wolierach zimowych należy karmić tak jak na wolności  Pasza przeznaczona na ten okres powinna składać się z pszenicy, jęczmienia, kukurydzy, słonecznika, maku, rzepaku, lnu i konopi. Pasze oleiste mogą stanowić 5-7% dawki. W okresie silnych opadów deszczu lub mrozów można ptakom podawać tłuszcz odpadowy zwierzęcy, który poprawia kondycję i zdrowotność ptaków. Jesienią i zimą bażant zjada 70-80 g paszy. Oprócz nasion należy podawać kapustę pastewną, brukiew, buraki pastewne, bulwy topinamburu wzbogacające organizm bażanta w mikroelementy .Dobrze żywiony ptak w okresie jesieni i zimy spełni swoją rolę w okresie reprodukcji. Żywienie niosek i kogutów rozpoczyna się od momentu zestawienia ich do wolier rodzinowych.

Normy żywienia bażantów dorosłych
Składniki w 1 kg paszy
Nie niosące
Niosące
EM N ( MJ )
11,7
11,7
Białko ogólne (%)
13,0
19,0
 Włókno surowe
do 6,0
do 5,0

 

Skład mieszanek treściwych dla niosek bażancich (%)

Komponenty
PH - 3
 Z livexem
Śruta pszenna
10
       46
Śruta kukurydziana 
30
         -
Śruta jęczmienna 
13
       20
Otręby pszenne
10
       10
Susz z zielonek
5
        5
Śruta poekstrakcyjna
10
 

POWIĄZANE

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...

To wyjątkowe wydarzenie i idealna okazja, by rozprawić się z “rybimi” mitami, po...

Polska umacnia swoją pozycję europejskiego lidera w produkcji mięsa drobiowego! ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę