Adama_artemisgoltix_15.02-30.03
Adama_poleposition_15.03_30.04

Dynamiczny wzrost przerobu nasion rzepaku

4 lutego 2016
Dynamiczny wzrost przerobu nasion rzepaku

W 2015 roku zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie oleju przerobiły łącznie
2,6 mln ton nasion rzepaku, czyli więcej o 8 % niż w 2014 roku i o 15% w porównaniu do roku 2013.
Znaczenie tej części przemysłu rolno-spożywczego rośnie więc systematycznie w ostatnim czasie
z każdym rokiem wychodząc naprzeciw rolnictwu, które także odnotowało istotny progres w uprawie tej rośliny oleistej w Polsce.

Wzrost przerobu nasion rzepaku w zakładach tłuszczowych skupionych w PSPO, które reprezentuje
ponad 90% tego rynku w kraju, przełożył się w sposób bezpośredni na produkcję oleju, która wyniosła
w 2015 roku 1 135 tys. ton oleju surowego (w 2014 roku było to 1 029 tys. ton) oraz 434 tys. ton oleju
rafinowanego (415 tys. ton w 2014 roku).

„Silna korelacja stanu i rangi polskiego przemysłu olejarskiego z uprawą rzepaku w Polsce stanowi
niezwykle ważny element rozwoju obszarów wiejskich, stabilizacji dochodów rolniczych, a także
budowania bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego kraju. Ponad 60% oleju produkowanego przez firmy członkowskie PSPO przeznaczana jest do produkcji biopaliw zużywanych
w większości na miejscu w ramach realizacji przez podmioty paliwowe tzw. Narodowych Celów
Wskaźnikowych” - skomentował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

„Wyniki produkcyjne Członków PSPO jednoznacznie wskazują, jak ważna jest to gałąź przemysłu
rolno-spożywczego. Dlatego problemy branży m.in. w zakresie oszustw VAT w obrocie olejem
rzepakowym czy niejasna póki co perspektywa dla europejskiego rynku biopaliw po 2020 roku muszą
być ujęte w agendzie działań krajowej administracji, tak aby dotychczasowy trend obserwowany
zarówno na poziomie produkcji rolnej, jak i zakładów tłuszczowych mógł być w sposób niezakłócony
kontynuowany w kolejnych latach” – podsumował Adam Stępień.

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju


POWIĄZANE

Zapraszamy na e-konferencję, która odbędzie się 12 kwietnia 2021 r. i poświęcona...

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę ...

Raport Smart Protein sfinansowany ze środków unijnych wiele mówi na temat kondyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę