aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 10 do 15 XII 2001 r.

27 grudnia 2001
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  1,50 0,43 0,73
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,93 1,50 1,68
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 1,53 1,71
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,96 1,01
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,64 1,04
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  13,38 6,20 9,93
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,17 8,03 8,86
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak 1,41 1,12 1,27
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,20 1,00 1,11
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,83 0,90 1,17
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,49
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 6,53 7,91
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,98 10,16 12,24
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  14,12 10,96 12,89
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,16 11,85
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  13,00 11,20 11,84
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,89 0,99
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,25 0,70 0,95
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,35 0,85 1,13
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,28
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,68 1,01
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,23 0,96 1,14
twaróg półtłusty formowany zł /kg  6,52 6,25 6,34
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,50 5,67 7,08

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 95 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  564,9 14
mleko w proszku (>100 ton)  5 786,5 11
sery twarde (>50 ton)  4 794,4 12

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano wzrost zapasów masła – o 48,3 ton, tj. 9,3% i mleka w proszku – o 565,6 ton, tj. 10,8%. Zmalały natomiast zapasy serów twardych – o 750,4 ton, tj. 13,5%.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 46

POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę