aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 12 do 17 III 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,70
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,54 1,68
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,56
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,72 0,47 0,59
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,90 1,19
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,73 5,71 8,54
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  9,84 4,50 6,71
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,23 1,34
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,88 1,08
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,44 0,95 1,16
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 1,58 1,77
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,42 6,50 8,73
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  13,80 9,00 11,81
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 13,16 14,79
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 9,00 12,03
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  11,72 11,52 11,62
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,13 0,83 0,98
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,39 0,70 0,94
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,83 1,13
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 1,11 1,27
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,23 0,70 1,01
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,03 0,97 1,00
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,20 1,36
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 6,39 6,72
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,42 6,59 7,01
twaróg półtłusty konfekcjonowany zł /kg  6,63 5,00 5,95
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,42 5,67 6,97

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 82 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  3 786,4 32
mleko w proszku (>100 ton)  2 651,1  14
sery twarde (>50 ton)  4 634,3 17

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W badanym okresie zapasy artykułów mleczarskich zmniejszyły się w stosunku do tygodnia poprzedniego odpowiednio: masło - o 373,2 ton, tj. 9,0%, mleko w proszku - o 279,9 ton, tj. 9,5%, sery twarde - o 413,7 ton, tj. 8,2%.
Zakłady mleczarskie chcąc pozbyć się nagromadzonych zapasów artykułów mleczarskich przed okresem letnim obniżają ich ceny. Na przestrzeni tygodnia średnia cena zbytu masła ekstra konfekcjonowanego zmniejszyła się o 3,7%, zaś masła w blokach uległa dalszemu obniżeniu o 8,2%. Cena mleka w proszku zmniejszyła się o 0,5% w porównaniu do tygodnia poprzedniego.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 11

POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę