aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Dobre bo polskie

13 grudnia 2005

Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita wprowadziła na rynek nowość: mleko świeże pod marką "Polskie".

Na nową markę składają się dwie linie produktów. Pierwszą tworzy: mleko świeże o zawartości tłuszczu 2 % i 3,2 % w wygodnym, poręcznym opakowaniu w kształcie kartonowej butelki z zakrętką o pojemności 1 litra. Góra opakowania TOP oprócz zakrętki jest dodatkowo zabezpieczona polietylenową zakrywką, która gwarantuje szczelność opakowania i ułatwia otwieranie.
W skład drugiej linii wchodzi: mleko świeże o zawartości tłuszczu 2% i 3,2% w nowoczesnym opakowaniu w postaci plastykowej, przezroczystej butelki PET, imitującej znaną, niegdyś najbardziej popularną butelkę szklaną o pojemności 1 litra oraz jogurty: truskawkowy i o smaku owoców leśnych w butelkach PET o pojemności 200 ml.

Unikalna, najnowocześniejsza technologia produkcji, powoduje że produkt jest nie tylko wyśmienity w smaku, ale też zachowuje wszystkie wartości odżywcze i biologiczne naturalnego mleka. Pozwala ona na:
- zachowanie wszystkich zalet świeżego, naturalnego mleka przez 21 dni,
- zachowanie bogactwa witamin ( A , B2, D, E, K), minerałów i pełnowartościowego białka,
- uzyskanie naturalnego, czystego, wyrazistego i niepowtarzalnego dla mleka pasteryzowanego smaku, 
- uzyskanie idealnej, jednolitej konsystencji dzięki doskonałemu procesowi homogenizacji,
- eliminację obcych zapachów, 
- eliminację konserwantów. 

Mleko świeże jest bardzo cennym produktem w codziennej diecie - szklanka świeżego mleka pokrywa 40 % dziennego zalecanego zapotrzebowania organizmu na wapń. Spożywanie mleka świeżego spełnia istotną rolę nie tylko w profilaktyce, ale także może pomóc w leczeniu wielu chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu 2. Mleko świeże ma korzystny wpływ w profilaktyce m.in.: osteoporozy, kamieni nerkowych, dny moczanowej oraz niektórych chorób nowotworowych. 
Produkt zalecany jest w codziennej diecie przede wszystkim dzieciom, gdyż w świeżym mleku występuje więcej wapnia - w lepiej przyswajalnej formie jonowej - które jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i zębów.

Mleko polecane jest głównie do bezpośredniego spożycia, ale także do przygotowywania dań mlecznych. Naturalne bogactwo białka, witamin i minerałów sprawia że produkt poleca się konsumentom w każdej grupie wiekowej. Surowiec do produkcji mleka pozyskiwany jest z najczystszych ekologicznie terenów Podlasia, co gwarantuje szczególne walory smakowe gotowego produktu.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę