Biometan
a_bio-expo_ptak_750śniadanie_750

Jaka genetyka-tyle białka

19 listopada 2003

Zawartość białka w mleku jest cechą w znacznym stopniu uzależnioną od czynników genetycznych, a większość z przeprowadzonych badań wskazuje, że poziom białka w dawce pokarmowej nie ma istotnego wpływu na zawartość białka w mleku.

Pamiętajmy jednak, że zwiększona zawartość białka w białym surowcu nie zawsze musi być powodem do zadowolenia hodowcy. Może świadczyć na przykład o stanie podklinicznego lub klinicznego zapalenia wymienia. Wzrasta wówczas zawartość albuminy i globulin w mleku, nie zmienia się natomiast poziom kazeiny. Jednak pomimo znaczącego wpływu genetyki istnieje możliwość zwiększenia zawartości białka w mleku poprzez żywienie krów. Największy wpływ na zawartość białka w mleku ma pobranie energii, a nie jak mogłoby się wydawać pobranie białka. Niedobór energii w dawce pokarmowej powoduje szybkie zmniejszenie zawartości białka nawet do 0,3 jednostki procentowej. W takiej sytuacji najlepszym sposobem na poprawę jest zwiększenie ilości energii pobranej z paszą. Jak to uzyskać? Poprzez zwiększenie spożycia energetycznych pasz treściwych. Zwiększenie udziału kiszonki z kukurydzy w dawce pokarmowej lub poprawę wartości energetycznej pasz objętościowych.

Pobranie energii powyżej zapotrzebowania krowy ma już niewielki wpływ na zawartość i wydajność białka.
Tak więc dodatek pasz treściwych do dawki zbilansowanej energetycznie w bardzo małym stopniu zwiększa zawartość białka.


POWIĄZANE

13 września hodowcy bydła mlecznego i osoby związane z branżą spotkali się w Gos...

Ruszyła kampania promująca świeże mleko z Piątnicy OSM Piątnica powraca z kampan...

31 sierpnia 2023 roku wygasają certyfikaty rejestracji zakłado mleczarskich w Ch...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)śniadanie_750_2
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę