aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Laboratorium Analiz Mleka LAB–MLEK

20 grudnia 2005
Laboratorium Analiz Mleka LAB–MLEK Sp. z o.o. w Olsztynie prowadzi działalność w zakresie analiz mleka surowego do skupu. LAB – MLEK, jako samodzielny podmiot gospodarczy (KRS nr. 51140) funkcjonujący w oparciu o przepisy Kodeksu Handlowego, spełnia wymogi laboratorium niezależnego. Na jego działalność nie mają wpływu producenci, przetwórcy, jak również konsumenci, oraz aparat administracji państwowej.

 

Udziałowcami Spółki są: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Instytut Mleczarstwa w Warszawie, „Mlekovita” Sp. z o.o. w Morągu, SM Ostrołęka, OSM Giżycko, „Mleczarnia Olsztyn” Sp. z o.o. w Olsztynie, SM Lubawa, Spółdzielnia Usług Technicznych „Mlecztech” w Olsztynie.
Rzetelność realizowanych usług laboratoryjnych gwarantują wysokie kwalifikacje laborantek, z których 6 legitymuje się wyższym wykształceniem, zaś siódma kończy studia zaoczne. Międzylaboratoryjne badania porównawcze, prowadzone przez krajowe laboratoria referencyjne w Puławach i Parzniewie, potwierdzają wysoką jakość usług LAB-MLEKu, którego wyniki plasują się w czołówce objętych badaniami laboratoriów.

W celu zwiększenia wiarygodności wyników badań, wdrożony został system jakości w oparciu o normę PN–EN ISO/IEC 17025:2001 i laboratorium poddało się procedurom akredytacyjnym w Polskim Centrum Akredytacji uzyskując certyfikat akredytacji Nr AB 478. Na podstawie art. 24 ust. 3 Ustawy z dnia 29.01.04 o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. Nr 33 poz. 287 z późn. zm.) Główny Lekarz Weterynarii zatwierdził laboratorium do badań urzędowych w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (mleko surowe ).
Laboratorium spełnia wszystkie wymagania zawarte w art. 21 Ustawy z dnia 20.04.04 o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. 93 poz. 897) oraz w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22.08.05 (Dz.U. 53 poz. 469) w zakresie oznaczania zawartości tłuszczu w mleku uwzględnianej przy rozliczaniu wykorzystania indywidualnej ilości referencyjnej.
Zakres wykonywanych analiz obejmuje:

  • Oznaczenie ogólnej liczby ustrojów przy użyciu BactoScanu 8000 S – metoda akredytowana,
  • Oznaczenie składu chemicznego mleka tj. zawartości białka, tłuszczu przy użyciu MilkoScanu 4000 – metoda akredytowana,
  • Określenie ilości komórek somatycznych przy użyciu Fossomatica – metoda akredytowana.
  • Oznaczanie temperatury zamarzania mleka metodą krioskopową przy użyciu Krioskopu firmy GERBER - metoda akredytowana.
  • Oznaczanie antybiotyków i sulfonamidów przy użyciu mikrobiologicznych testów wskaźnikowych.

Miesięcznie ocenianych jest ponad 11 tysięcy prób mleka dostarczonych przez 7 mleczarni obsługiwanych przez LAB-MLEK, rolnicy zlecają również badanie mleka od swoich krów, około 1 tys. prób rocznie.
Należy podkreślić anonimowy charakter badań dostarczonych prób. W chwili obecnej próby pobierane są przez służby surowcowe poszczególnych zakładów i jedynie one dysponują dokumentami umożliwiającymi identyfikację producenta mleka na podstawie numeru próby.

Wyniki przeprowadzonych badań klienci otrzymują natychmiast pocztą elektroniczną i (lub) na dyskietce, i (lub) na wydruku.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę